Sve što vam je potrebno je jedna šolja kafe

Dok vaša obližnja prodavnica suplemenata verovatno ima pune rafove raznoraznih proizvoda za konzumiranje pre treninga, od kojih vam srce bukvalno poskoči, željene efekte možete postići i pomoću jedne šolja kafe.

šolja kafe

Kako kafa može da bude odlična za vežbanje?

Treneri i sportisti se kunu u kafu kao napitak koji je efikasan pre vežbanja. Kafa i suplementi često dele ključni sastojak – kofein. Ovaj stimulans se pokazao kao delotvoran u poboljšanju fizičkih mogućnosti, naravno, ako ga uzimate uz zdrav obrok.

“Pored kafe vaše telo i dalje zahteva određenu količinu uglenjih hidrata, masti i proteina kako bi izguralo celu vežbu”, objašnjava nutricionista Megan Medrano.

“Ako želite da dodate kafu u vaš režim ishrane pre vežbi, to morate učiniti uz dodatak određenih namirnica, ne umesto celog obroka”, dodaja Megan.

Kada treba piti kafu?

Tajming je krucijalan. Ako želite da koristite kafu kao suplement, ne možete se osloniti samo na vašu jutarnju dozu. Čak i kad osetite nalet energije posle prvog gutljaja, to ne znači da je kofein u potpunosti ušao u vaš sistem. Kafa vas budi tako što širi kofein vašim krvotokom koji ima efikasno “trajanje” od oko šest sati. Stimulišući efekat ove materije će vam pomoći samo tokom tog perioda.

Kada je najbolji efekat? U kom momentu je vaše telo izvuklo najviše iz kafe?

Kako se ispostavlja, ne dugo pošto završite ispijanje šolje. Ako želite da vežbate odmah posle prve kafe – trebalo bi da budete u teretani oko 45 minuta nakon završetka ispijanja. I to nezavisno od vrste kafe koju pijete (količina kofeina može biti veća ili manja, jačeg ili slabijeg dejstva, ali će svakako njegov uticaj prestati nakon ovog vremena).

Uprkos dobrim stranama, stručnjaci upozoravaju da ne smete prekoračiti 400 miligrama kafeina na dan, što se prevodi u četiri šolje domaće kafe – dakle, dokle god vežbate u tom opsegu, bićete u redu.

 
Podeli vest: