Najzdraviji čaj na svetu

Najzdraviji čaj na svetu dobija se kada pomešate đumbir i kurkumu

Foto: Shutterstock

Mnogi biljni čajevi imaju blagotvoran učinak na organizam i zdravlje čoveka. Osim što leče, imaju i smirujuće dejstvo. Čaj od đumbira i kurkume je je jedan od najzdravijih čajeva jer u sebi sadrži dva najzdravija sastojka na svetu: đumbir i kurkumu.

Kurkuma se u Indiji već vekovima koristi kao lek za različite bolesti. Uz neverovatno jarku žuto-narandžastu boju, ovaj začin može pomoći izlečiti mnoge zdravstvene probleme. Kurkuma je možda najpoznatija po svojoj sposobnosti u borbi protiv upala. Sadrži aktivni sastojak kurkumin, koji ima snažna protivupalna i antioksidativna svojstva.Čaj od đumbira je sve popularniji te je prirodni lek za razne probavne smetnje kao povraćanje i gastritis. Može opustiti mišiće i time sprečiti nadutost i gasove. Takođe je utvrđeno da je vrlo efikasan lek za prehlade i kašalj. Snižava nivo holesterola, podstiče cirkulaciju, reguliše krvni pritisak i pomaže u sprečavanju zgrušavanja krvi, što može smanjiti rizik od raznih bolesti srca.

Foto: ISTOCK

Čaj od đumbira i kurkume

POTREBNO JE

  • 1 litra vode
  • 5 cm svežeg đumbira
  • 1 kašičica kurkume u prahu
  • 1 limun
  • med (po želji)


PRIPREMA
Vodu stavite da se kuva, a đumbir oljuštite i izrendajte. Kada voda proključa dodajte đumbir i kuvajte 5 minuta. Dodajte kurkumu i kuvajte još 2-3 minute. Pustite da odstoji, procedite pa dodajte sok od limuna i med po želji.

 
Podeli vest: