Lubenica je izvor zdravlja

Ovo ukusno i osvežavajuće povrće bez kojeg ne možemo ni da zamislimo leto je i prava riznica važnih vitamina i minerala.

Foto: Shutterstock

Lubenica nije „samo voda i šećer“, ovo ukusno povrće je vrlo bogato vitaminima C i A, a sadrži i mnoge druge važne nutrijente. Uz to, 100 grama lubenice ima samo 30 kalorija. Pa, da krenemo redom, donosimo vam nekoliko dobrih razloga da iskoristite sezonu!

Lubenica vam pomaže da ostanete hidrirani

Najvažnije je, naravno, da pijete vodu, ali i konzumiranje hrane koja ima veliki procenat vode može da pomogne, a lubenica ima čak 92% vode!

To je i jedan od razloga zbog kojih lubenica čini da se relativno brzo zasitite. Odličan odnos udela biljnih vlakana i vode znači da možete da pojedete veću količinu, a da ne unesete previše kalorija.

Bogata je važnim nutrijentima

Jedna porcija (150 grama) lubenice ima oko 45 kalorija, ali će zadovoljiti i 21% dnevnih potreba za vitaminom C, 18% dnevnih potreba za vitaminom A, 5% dnevnih potreba za kalijumom, 4% potreba za magnezijumom, a sadrži i vitamine B1, B5 i B6.

Bogata je i karotenoidima, uključujući i beta-karoten i likopen, kao i važnu aminokiselinu citrulin.

Vitamin C je moćan antioksidant koji sprečava oštećenja ćelija koja nastaju delovanjem slobodnih radikala, a karotenoidi su biljne komponente koje telo konvertuje u vitamin A.

Likopen je važan antioksidant koji je dobar saveznik u prevenciji određenih tipova kancera, pokazala su brojna istraživanja.

Dobra je za zdravlje srca

Lubenica sadrži mnoge nutrijente koji pozitivno deluju na kardiovaskularno zdravlje. Likopen, osim što je dobra prevencija za određene tipove malignih oboljenja, snižava i holesterol i krvni pritisak.

I drugi nutrijenti (vitamini A, B6 i C, kao i magnezijum i kalijum) pozitivno utiču na zdravlje srca.

Ublažava zapaljenske procese u telu i posledice oksidativnog stresa

Zapaljenski procesi u organizmu su jedan od faktora rizika za mnoge hronične bolesti. Zahvaljujući visokom sadržaju likopena i vitamina C, lubenica ima snažna protivupalna svojstva.

Likopen pozitivno utiče i na zdravlje mozga, dokazano je da usporava progresiju Alchajmerove bolesti, a važan je i za prevenciju makularne degeneracije oka.

Degeneracija makule je bolest središnjeg dela mrežnjače (makule) koje se obično javlja kod starijih osoba, i koje za posledicu ima gubitak vida u središtu vidnog polja.

Lubenica je biljka iz porodice bundeva (Cucurbitaceae). Porodica bundeva spada u povrće i nju čine: krastavac, lubenica, tikva, tikvica i bundeva.

Dobra je za kožu i kosu

Vitamini A i C su važni za zdravu kosu i kožu. Vitamin C neophodan je telu da stvara kolagen, protein koji kožu čini elastičnom, a kosu snažnom

Vitamin A pomaže u obnavaljanju ćelija, i ako ga ne unosite dovoljno, koža postaje suva i počinje da se peruta.

Reguliše varenje

Lubenica sadrži mnogo vode i malu količinu vlakana, bez kojih nema dobrog varenja.

 
Podeli vest: