Da li koristite puter ili margarin? Znate li u čemu je razlika i koji je ZDRAVIJI?

Bitno je da izaberete hranu koja čuva vaše srce i krvne sudove

Puter ili margarin? Često se vodi debata o tome koji od ova dva proizvoda je zdraviji za upotrebu. Čini se da oba proizvoda imaju svoje prednosti, ali i svoje mane.

Konzumiranje masnoće može povećati telesnu težinu i rizik od gojaznosti, a gojaznost je faktor za srčane bolesti, koje su najčešći uzročnik smrti u svetu.

Bitno je da izaberete hranu koja čuva vaše srce i krvne sudove, a evo šta doktori kažu o ove dve namirnice.

Odluka o tome da li da izaberete puter ili margarin zavisi od prehrambenih potreba pojedinaca, jer je jedna namirnica životinjskog, a druga biljnog porekla. Kada je medicinska zajednica odlučila da puter nije dobar jer sadrži “loše” zasićene masti, naučnici su stvorili margarin iz biljnih ulja za koja su smatrali da su zdravija.

Puter je mlečni proizvod, što znači da je namirnica životinjskog poreklak, pa zbog toga puter sadrži više zasićenih masti. Pošto je životinjskog porekla, samim tim sadrži u sebi holesterol, što nekim ljudima koji imaju problem s tim, neće nikako odgovarati.

Margarin je sa druge strane biljnog porekla, jer se pravi od biljnih ulja i zato sadrži nezasićene, odnosno “zdrave” masti. Uglavnom se proizvodi od ulja kanjole, palminog ili sojinog ulja. Ove masti pomažu smanjenju nivoa LDL holesterola, takozvanog “lošeg” holesterola.

Međutim, nisu svi margarini isti, pojedini sadrže trans masti. Generalno, što je margarin čvršći, sadrži više trans masti. One, kao i zasićene masti, povećavaju nivo holesterola u krvi i rizik od srčanih bolesti. Pritom, trans masti smanjuju nivoe HDL holesterola u organizmu, odnosno dobrog holesterola.

Međutim, ove namirnice mogu imati važnu svrhu kao izvor masti. Telo treba masnoću da bi funkcionisalo i apsorbovalao hranljive materije. Masnoće takođe daju osećaj sitosti, pa jedenje hrane bez masti znači da će ljudi ubrzo osećati glad bez obzira što su jeli.

Ne postoji 100 odsto zdrava opcija kada se radi o ove dve namirnice, ali svako od nas može odabrati ono što mu više odgovara prema njegovim potrebama. Da bi to učinili mogu potražiti margarin sa najmanjom količinom trans masti, po mogućnosti 0 gr i proveriti da li su delimično hidrogenirana ulja na etiketi sastojaka.

Takođe, imajte na umu da prehrambene kompanije mogu tvrditi da proizvod sadrži nula trans masti ako sadrži manje od 0,5 gr po porciji. Ako margarin sadrži delimično hidrogenirana ulja, sadržaće i trans masti, čak i ako na etiketi stoji da sadrži 0 gr.

 
Podeli vest: