Da li je banana dobar izbor za gubitak kilaže?

Kada pomislimo na neko višenamensko voće, uglavnom su nam u glavi banane. Jer od njih možemo praviti i hleb, i palačinke, i potopiti ih u čokoladu i pretvoriti u sladoled. Podrazumeva se, one su užina koju je uvek najlakše poneti sa sobom, a koja je prepuna i dobrih vitamina i minerala.

– Ali da li je ovo slatko, zasitno voće dobro i za mršavljenje? Na kraju krajeva, svi znamo da banane sadrže i šećer i ugljene hidrate. Međutim, ispostavilo se da su one i dalje sjajan izbor hrane i za one koji pokušavaju da smršaju – kaže nutricionista Tamsin Jordan.

Definitivno možete uključiti banane u svoju ishranu a da se ne brinete da ćete pokvariti svoj plan mršavljenja. Evo kako banane utiču na gubitak kilograma.

Kolika je hranljiva vrednost banane?

Jedna mala, zrela banana ima oko 112 kalorija. Sastoji se od 0,85 grama proteina, 26,4 grama ugljenih hidrata, 2 grama vlakana i 0,3 grama masti. Takođe je bogata vitaminima i mineralima, poput kalijuma, fosfora, magnezijuma, vitamina C i folata.

Koje su zdravstvene koristi banane?

Banane su veoma hranljive i pomažu organizmu na različite načine. One su zaista pune kalijuma – oko 375 miligrama po banani.

– Ovaj mineral deluje u saradnji s natrijumom, kako bi kontrolisao ravnotežu tečnosti u telu – kaže Jordan, koji dodaje da povećanje unosa kalijuma može pomoći snižavanju krvnog pritiska.

Banane su, takođe, prepune vitamina C, koji pomaže imunološkom sistemu tela.

– Pored toga, vitamin C neutrališe slobodne radikale, čime se smanjuje ćelijsko oštećenje, što pomaže odlaganju starenja kože – kaže Jordan.

– Magnezijum je važan za prenos neravnih impulsa, kontrakciju srca i za regulisanje glukoze i insulina.

Vitamin C je dobar i za kožu, jer štiti ćelije od oksidativnog stresa, podržava proizvodnju kolagena i poboljšava hidrataciju kože. Ako volite zelene banane, vaša creva mogu i te kako imati koristi od njih, jer sadrže rezistentan skrob.

Ako kojim slučajem ne volite da jedete banane, ali želite njihove benefite, uključite u upotrebu brašno od zelene banane. Prema istraživanju u časopisu Journal of Nutrients, one učesnice koje su konzumirale brašno od zelene banane gubile su kilograme.

Kako tačno banane utiču na gubitak kilograma?

– Postoji zabluda da voće koje sadrži ugljene hidrate nije idealno za mršavljenje – tvrdi Jordan.

Voće može biti odlična hrana za mršavljenje.

– Umesto da se fokusirate na to da ne koristite uopšte ugljene hidrate u ishrani, a pokušavate da smršate, samo ih redukujte – objašnjava Jordan.

– Iako konzumiranje banana neće direktno dovesti do gubitka kilograma – jer  ishrana nikada nije toliko jednostavna – mogu vam pomoći u gubitku kilograma.

Sadržaj vlakana u banani omogućava sporo oslobađanje glukoze u krvi, što zauzvrat pomaže u kontroli apetita i čini da se duže osećate sitim.

– Slatki ukus ovog voća zadovoljava žudnju za šećerom – kaže Jordan.

Banane sadrže lako svarljive ugljene hidrate, koji organizmu daju energiju pre, tokom ili posle treninga.

Kada pričamo o užini, Jordan preporučuje konzumiranje hrane u paru. Njen stručni savet glasi: uparite hranu koja sadrži ugljene hidrate s onom koja je bogata proteinima ili zdravim masnoćama. Dakle, u slučaju banana, dobra opcija je da ih spojite sa kikiriki puterom.

– Kašika putera od kikirikija koji sadrži proteine i masti odložiće varenje šećera u banani i povećati sitost – kaže ona. Ako napravite plan ishrane uparivanja hrane, to će vam garantovano pomoći da ostvarite ciljeve svoje dijete.

Koje je najbolje doba dana za banane?

Jordan preporučuje svojim klijentima da konzumiraju banane ujutru jer tada deluju efikasnije na sagorevanje kalorija.

On, takođe, kaže da su banane korisne u bilo koje doba dana.

 
Podeli vest: