10 najboljih načina da se izborite sa stresom

Stres je deo ljudskog iskustva koje je prvobitno imalo ulogu da nas sačuva od opasnosti. Danas okidači za njegov nastanak ponekad mogu delovati beznačajno, ali posledice koje on ima po vaše zdravlje to sigurno nisu. Zbog stresa se osećate neprijatno, on loše utiče na mnoge organe, pa je pronalaženje načina da ga prevaziđete presudno za vaše zdravlje. Slede saveti eksperata magazina Health – metode koje vam mogu pomoći da se momentalno oslobodite napetosti i stresa.

Odmorite se

Studije pokazuju da nedovoljno sna utiče na nervni sistem i vaše ponašanje narednog dana. Ukoliko ste nenaspavani i iscrpljeni, burnije reagujete na izazove i negativne stimulanse. Stručnjaci zbog toga savetuju da u krevet uveče odete ranije, a ako ste u prilici, priuštite sebi i popodnevnu dremku.

Poigrajte se s ljubimcem

Maženje životinja podiže nivoe serotonina i dopamina, što je u direktnoj vezi s raspoloženjem. Odgajanje kućnog ljubimca pomaže u smanjenju anksioznosti i stresa, a povoljno utiče i na mentalno zdravlje. Druženje sa vašim psom nakon stresnog događaja može smanjiti nivo kortizola i pomoći vam da brže zaboravite neprijatno iskustvo.

Meditirajte

Meditacija je jedna od naučno podržanih i dokazanih metoda oslobađanja od stresa i anksioznosti. Različiti tipovi meditacije se fokusiraju na muziku, govor, disanje, položaje tela… Da biste meditirali, od koristi vam mogu biti brojne aplikacije, ali za postizanje efekta neophodno je strpljenje i praksa.

Boravite u prirodi

Boravak u prirodi, pa čak i ako je to samo 20 minuta dnevno provedenih u obližnjem parku, značajno smanjuje nivo stresa. Dok boravite na otvorenom i upijate sunčeve zrake, ujedno ćete svom telu obezbediti optimalnu količinu vitamina D, koji se, takođe, dovodi u vezu s dobrim raspoloženjem.

Isprobajte akupresuru

Da li ste znali da vaše telo ima neku vrstu prekidača za oslobađanje od stresa? Nalazi se iznad vaše šake i poznat je pod nazivom perikardijum 6. Pritiskom na ovu tačku sprečava se postoperativna mučnina i povraćanje, ali se i postiže terapeutski efekat kod onih koji pate od hroničnog stresa i anksioznosti.

Zatežite i opuštajte mišiće

Zategnite mišiće i u tom položaju ih držite desetak sekundi. Nakon toga ih opustite. Ova metoda funkcioniše po principu povezanosti uma i tela. Kad ste izloženi stresu, vaše telo je napeto. Iniciranjem opuštenosti mišića, mozgu se šalje poruka da stresa više nema. Na neki način, opuštanjem mišića zavaraćete mozak.

Družite se s prijateljima

Usamljenost, prema nekim istraživanjima, na vaše zdravlje utiče kao da svakog dana popušite 15 cigareta. Važno je da se družite i razgovarate s ljudima s kojima osećate povezanost, u koje imate poverenja i s kojima možete podeliti osećanja. Kada ste okruženi ljubavlju, lakše ćete se izboriti i sa stresom.

Postavite granice

Većina ljudi je opterećena različitim ulogama kod kuće i na poslu, a nepostavljanje granica često može rezultirati hroničnim stresom. Postavljanje granica i odvajanje vremena samo za sebe odličan je način za kontrolu stresa. Za neke, to je tuširanje vrućom vodom, koje im pomaže da se opuste, za druge – to su treninzi ili bavljenje nekim hobijem.

Vodite dnevnik

Pisanje dnevnika je sjajna kognitivna metoda za oslobađanje negativnih emocija i smanjenje stresa i anksioznosti. To je odličan način da preispitate svoje emocije, ali on ne sme da zameni razgovor oči u oči s nekim bliskim.

Redovno se bavite sportom

Bez obzira na to koju aktivnost odaberete, i vaše telo i um imaće koristi od redovnog vežbanja. Joga se praktikuje vekovima, a poznata je po tome što donosi smirenost i smanjuje anksioznost.

 

 
Podeli vest: