Vrbas za brigu o porodici i deci izdvaja najviše u svojoj istoriji

Vrbas za brigu o porodici i deci izdvaja najviše novca u svojoj istoriji, istakla je na današnjoj konferenciji za novinare predsednica Skupštine opštine Vrbas Sanja Žigić. Ona je istakla da se ove godine ulaže 365,6 miliona za vrtiće, osnovne i srednje škole, kao i 173 miliona dinara za poboljšanje energetske efikasnosti četiri vrtića i jedne škole. Žigićeva je naglasila da Vrbas već osam godina pokušava da zaboravi u kakvu propast je bio gurnut dok je njime upravljala današnja opozicija.

– Misleći da su građani zaboravili sve njihove marifetluke, koristeći se plasiranjem izvitoperenih informacija i manipulacijom činjenica opozicija želi da prikaže kako joj je stalo do građana Vrbasa i dece u Vrbasu.

Istina je potpuno drugačija. Dok su se oni borili za decu Vrbasa, uništena je kompletna privreda. Bez posla je ostalo više hiljada ljudi. Roditelja te iste vrbaske dece za koju se oni danas navodno bore, borili su se za golu egzistenciju. Škole su prokišnjavale, vrtići propadali. U školi u Ravnom Selu, deca su koristila toalete stare 50 godina. Za sve to vreme propadanja Vrbasa napredovale su njihove stranačke kombinacije. Dok su oni upravljali Vrbasom, opštinski budžet je zadužen za 1,6 milijardi dinara, od kojih nijedan jedini dinar nije uložen u bolji život Vrbašana, niti za bolje uslove za školovanje i odrastanje dece. I zato je krajnje licemerno da oni koji su opštinu koja je bila sinonim prosperiteta, doveli do bankrota, pričaju o brizi za porodicu. Кao što nisu brinuli dok su bili na vlasti, njihove aktivnosti ni danas nisu inspirisane stvarnom brigom već sticanjem jeftinih političkih poena. Jer imali su priliku da sve to što predlažu danas uvedu dok su bili na vlasti, ali nisu – rekla je Sanja Žigić.

Ona je istakla da za razliku od opozicije današnja uprava opštine Vrbas za brigu o porodici i deci izdvaja najviše u svojoj istoriji.

– Mi smo svesni da vrbaska deca zaslužuju najbolje uslove za odrastanje i školovanje. Njihov uspeh, predanost, marljiv rad je nešto što sve nas kao zajednicu obavezuje da neprestano ulažemo u unapređenje uslova za odrastanje i obrazovanje. I zato je značajan deo ovogodišnjeg budžeta od preko 1,5 milijardi usmeren na rekonstrukciju i modernizaciju škola. Predviđeno je ulaganje od 365,6 miliona za vrtiće, osnovne i srednje škole. Đaci prvaci u Vrbasu ove godine su po prvi put od opštine dobili besplatne udžbenike, iz budžeta je izdvojeno 2.317.414 dinara. U energetsku efikasnost četiri vrtića investiramo 173 miliona dinara – kaže Žigić.

Ona je navela i da je pre nekoliko dana, u sklopu projekta unapređenja energetske efikasnosti, počela rekonstrukcija Osnovne škole „Svetozar Miletić“, najveća u poslednjih 30 godina, a da je u planu i rekonstrukcija gimnazije Žarko Zrenjanin, kao i rekonstrukcija škole Branko Radičević u Ravnom Selu, koja ima uništene toalete, jer nisu rekonstruisani poslednjih pola veka.

– Za socijalnu i dečiju zaštitu ove godine se iz opštinskog budžeta izdvaja 128,5 miliona dinara. Finansiraju se putni troškovi za decu sa posebnim potrebama sa 4.500.000 dinara, za podsticanje nataliteta izdvaja se 6.000.000 dinara, za ishranu i smeštaj učenika osnovnih i srednjih škola i pomoć učenicima predviđeno je skoro 14 miliona dinara. 5,7 miliona dinara je izdvojeno za regresiranje troškova boravka dece u vrtićima u školskoj 2020/2021 godini, kada je jako mali broj dece i odlazio u vrtić, zbog epidemiološke situacije. Odlukom o pravima na finansijsku podršku porodici sa decom obuhvaćena su deca bez roditeljskog staranja, sa smetnjama u razvoju, deca korisnika novčane socijalne pomoći, deca iz porodice palog borca, ili vojnog invalida ili civilnog invalida rata, učenici osnovne škole od I – IV razreda, treće i svako naredno dete u porodici, učenici koji su korisnici dečijeg dodatka.

Sa 28 miliona dinara subvencionišemo prevoz učenika i studenata. A obezbeđujemo i četiri miliona dinara za nabavku školskog pribora za decu bez roditeljskog staranja. Od ove godine besplatnu užinu dobijaju deca iz višečlanih porodica, (treće i svako naredno dete), a deci iz višečlanih porodica čiji se boravak u vrtićima regresira sa 80 odsto ili su potpuno oslobođena plaćanja. Mi o deci i porodici brinemo i tako što za dva meseca završavamo projekat o kom se priča 30 godina, – gradimo vodovod za Savino Selo i Кucuru. Gradimo dečije igralište u Bloku Sava Кovačević. Ulažemo 100 miliona dinara u rekonstrukciju Opšte bolnice. I još uvek otplaćujemo dug od 1,6 milijardi dinara, u koji nas je gurnula sadašnja opozicija dok je bila na vlasti. Činjenice i istinska posvećenost predstavljaju razliku između nas i njih. I, mi ćemo u skladu s odgovornom politikom koju vodimo u budućnosti nastaviti s unapređivanjem podrške porodici i deci, a opozicija nek razmisli zašto nema podršku građana – zaključila je Žigić.

 

 
Podeli vest: