Preminuo novinar Petko Кoprivica

Novinar specifičnog jezičkog izraza i zapažene dikcije Petko Кoprivica je rođen 1951. godine u Vrbasu.

Aktivno je bio prisutan u srpskom novinarstvu više od četiri decenije. Najveći deo profesionalnog staža, započetog 1973. godine, proveo je u Javnom preduzeću za informisanje „Vrbas“.

Bio je dopisnik i urednik u dopisništvima Politike i Politike ekspres u Novom Sadu i Ljubljani, i deset godina urednik i reporter u RTS – TV NS. Čitavog radnog veka ostao je vezan za Vrbas i redovno objavljivao priloge iz svih oblasti društvenog života i rada u sredini u kojoj je živeo. Tokom devedesetih godina prošlog veka bio je ratni reporter i izveštač sa svih kriznih područja tadašnje Jugoslavije. Кao saradnik Politike iz Vrbasa, objavio je na stranicama tog lista više od 500 autorskih reportaža, prikaza i beleški. Autor je dokumentarnih serijala na TV Bačka — „Priče iz komšiluka“ i „Putujući Crnom Gorom“, koja je objavljivana na više lokalnih i regionalnih televizija u Srbiji i inostranstvu – ukupno 112 polusatnih reportaža u deset ciklusa. Za pomenuta ostvarenja Petko Кoprivica je dobio nekoliko značajnih priznanja Udruženja novinara Srbije i Društva novinara Vojvodine, kao i vrednih nagrada na međunarodnim festivalima TV reportaže „Interfer“ u Somboru, „Travel fest“ u Subotici, „Selu u pohode“ u Velikoj Plani, „Pres karavan prijateljstva“ u Banjaluci i dr.

Opština Vrbas dodelila je Кoprivici najviše društveno priznanje – Nagradu opštine Vrbas, 2013. godine.

Bio je oženjen, otac dvoje dece. Sahrana će se obaviti u subotu, 27. novembra, na gradskom groblju u Vrbasu u 15 časova.

 
Podeli vest: