Opština Vrbas dobila je novi Savet za zdravlje

Prvi sastanak novoformiranog tela bio je prilika za razmatranje aktuelne epidemiološke situacije i informisanje članova o pripremama za nastavak borbe protiv zarazne bolesti.

Кonstitutivnoj sednici ovog tela prisustvovali su dr Boris Ljubas, predstavnik Doma zdravlja „Veljko Vlahović“, koji je izabran za predsednika Saveta za zdravlje, zatim prof. dr Sanja Bijelović iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine, dr Zlatko Lainović, predstavnik Opšte bolnice Vrbas, Marko Uskoković iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, Radmila Musić, direktorka Gerontološkog centra Vrbas, Igor Crnjanski iz Udruženja građana „Plavi Vrbas“, Jovana Vujtović, pomoćnica predsednika opštine Vrbas, Jelena Đurović, direktorka Apoteke Vrbas, kao i Mira Nedić i Radmila Govedarica iz Odeljenja za društvene delatnosti Opštinske uprava Vrbas.

„Može se zaključiti da je u poređenju sa ukupnom situacijom u zemlji, epidemiološka situacija u opštini Vrbas stabilna. Stabilnoj situaciji naročito je doprinela organizacija rada na primarnom i sekundarnom nivou zdravstvene zaštite, a izuzetno je važno što je paviljonski objekat na Staroj hirurgiji, potpuno odvojen od glavne zgrade Opšte bolnice i pretvoren u COVID jedinicu, kao i potpuna izolacija Odeljenja dijalize od ostalog dela bolnice, u čemu je finansijsku podršku realizaciji ovog projekta pružila opština Vrbas“, saopšteno je nakon sednice Saveta za zdravlje.

Dr Zlatko Lainović upoznao je članove novoformiranog tela sa radovima koje je Opšta bolnica Vrbas započela na tehničkom opremanju zgrade u kojoj su bili smeštani pacijenti zaraženi virusom COVID 19, kako bi novi talas širenja epidemije bio spremno dočekan. U toku su radovi na proširenju kapaciteta i planirano je obezbeđivanje 70 posteljnih mesta sa kiseonikom.

Jedna od tema sednice bila je i kako Savet za zdravlje može utucati na ponašanje ljudi u danima visokog rizika širenja COVID 19. „Mora se graditi svest građana o držanju distance u bilo kojoj situaciji, kao i apelovati na redovno održavanje higijene, bez obzira na to da li vlada epidemija zarazne bolesti ili ne“, istakla je prof. dr Sanja Bijelović, načelnica Centra za higijenu i humanu ekologiju Instituta za javno zdravlje Vojvodine. Ona je istakla da je tendencija da se škole u slučaju pojave virusa ne zatvaraju, već da se oboleli učenici i učenici iz kontakata izoluju i prate nastavu od kuće. Prof. dr Sanja Bijelović je takođe govorila o implementaciji Akcionog plana javnog zdravlja na nivou države, važnosti brige o javnom zdravlju u širem smislu i obavezama koje će time dobiti jedinice lokalnih uprava i njihovi saveti za zdravlje.

Mira Nedić, članica Saveta, govorila je o merama koje se sprovode u obrazovnim ustanovama u opštini Vrbas. Ona je istakla izuzetan rad COVID ambulante Doma zdravlja „Veljko Vlahović“, Gerontološkog centra Vrbas, Opšte bolnice Vrbas i Policijske stanice Vrbas, ustanova i službi koje su za požrtvovanje, posvećenost i doprinos u borbi protiv zaraze, dobili i Specijalno priznanje opštine Vrbas. Najavljena je i zdravstveno-promotivna aktivnost u saradnji sa Udruženjem građana „Plavi Vrbas“ u vezi sa obeležavanjem 14. novembra – Svetskog dana borbe protiv dijabetesa.

 
Podeli vest: