Stalni osećaj hladnoće, uzrok neke bolesti

Ako ste jedna od onih osoba kojima je uvek hladno, znajte da ovo može biti simptom nekih ozbiljnih zdravstvenih problema poput anemije, bolesti bubrega, hipotireoze i dijabetesa tipa 2.

Osobe s lošom cirkulacijom mogu osećati da im je konstantno hladno, ali takođe i mršave, nenaspavane i umorne osobe.

Anemija

Anemija može biti razlog što vam je stalno hladno.Ona vas čini umornim, slabim, često imate vrtoglavice i ubrzano i kratko dišete. Čini da vam je stalno hladno, posebno u nogama i rukama. Sumnjate li da imate anemiju, posjetite ljekara.

Hipotireoza

Kada štitna ne može napraviti dovoljno hormona, može vas učiniti pretjerano osjetljivim na hladnoću. Takođe, uzrokuje bolove u zglobovima, zatvor, suvu kožu i debljanje. I ovaj problem je rješiv jer vam vaš ljekar može propisati hormone koji mijenjaju one koje vaše tijelo ne proizvodi.

Bolest bubrega

Kada su bubrezi bolesni, oni slabo filtriraju krv. To može sniziti tjelesnu temperaturu i uzrokovati druge probleme. Bolest bubrega takođe je povezana s anemijom zbog koje možete osjećati hladnoću čak i kad je vani vruće.

Dijabetes tipa 2

Imate li dijabetes tipa 2 takođe možete osjećati hladnoću. Zbog toga količinu šećera u krvi držite pod kontrolom i sigurno će vam biti lakše.

Periferna arterijska bolest

Periferna vaskularna bolest je ateroskleroza donjih ekstremiteta koja uzrokuje njihovu ishemiju. Ako je jedna noga mnogo hladnija od druge, još ako je i bolna ili ukočena, to može biti znak bolesti. Ukoliko imate ove simptome, morate se hitno obratiti ljekaru. Promjene u ishrani i vježba ponekad mogu pomoći, ali vaš ljekar vam mora dati odgovarajuće ljekove.

Anoreksija

Poremećaj ishrane koji vas dovodi do drastičnog smanjenja broja kilograma može biti veoma opasan za vaše tijelo. Nedostatak tjelesne masti učiniće da osjećate hladnoću, pogotovo po rukama i nogama. Ovo stanje može biti opasno po život. Razgovarajte s ljekarom ako mislite da imate ovaj problem.

Grip

Uzrok je virus koji utiče na cijelo tijelo, uključujući vaš nos, grlo i pluća. Možete dobiti visoku temperaturu i groznicu uz glavobolju, bol u mišićima, kašalj i slabost.

Periferna neuropatija

Ako osjećate da su vam noge hladne, ali nisu hladne na dodir, to bi mogao biti znak da imate perifernu neuropatiju. Obično kreće od prstiju i ide prema gore. Perifernu neuropatiju možete dobiti zbog infekcija, bolesti jetre ili bubrega.

Ne unosite dovoljno vitamina B12

Nedovoljna količina vitamina B12 može dovesti do anemije, što čini da osjećate hladnoću. Vitamin B12 možete unijeti konzumirajući piletinu, jaja i ribu. Imajte na umu da ne možete samo ishranom unijeti dovoljnu količinu vitamina B12, zbog toga potražite vitamin B12 u apotekama.

Još jedan od uzroka može biti i nedovoljno gvožđa u organizmu, hipopituitarizam ( kada vaša hipofiza ne stvara dovoljno hormona), neki ljekovi koje pijete te konzumacija alkoholnih pića.

 
Podeli vest: