Šta ubija koronavirus?

Bilo koje sredstvo za dezinfekciju uništava koronavirus, izjavila je danas direktorka Federalne službe za fitosanitarni nadzor Rusije (Rospotrebnadzor) Ana Popova.

Koronavirus
Foto: EPA-EFE SIMON DAWSON

– Svako dezinfekciono sredstvo određene koncentracije pogubno je za ovaj virus. To jest, bez obzira čime ga brišemo, glavna stvar je da se koristi dezinfektant – rekla je Popova za televiziju „Rusija 1“.

Popova je podsetila da koronavirus ostaje na površinama do 48 sati, pa čišćenje vlažnom krpom i obrada kontaktnih površina dezinfekcionim sredstvima ostaju aktuelna sredstva zaštite od zaraze.

Ranije je Rospotrebnadzor saopštio da je Državnom naučnom centru „Vektor“ proučavana sposobnost virusa da ostane aktivan na površinama.

Naučnici u „Vektoru“ su utvrdili da je virus održiv na različitim površinama (nerđajući čelik, linoleum, staklo, plastika, keramičke pločice) duže od 48 sati i da ta njegova sposobnost može poslužiti kao izvor zaraze. Pri tome, tretiranje površina dezinfekcionim sredstvima omogućava da se ona očiste od održivih virusnih čestica za samo nekoliko minuta.

Naučnici su ispitali nekoliko desetina različitih dezinfektanata: hlorna jedinjenja, alkohol, sredstva na bazi kvarternih amonijumskih jedinjenja i tercijarnih amina. Rezultati su pokazali da svi ovi agensi brzo i efikasno ubijaju virus.

Konkretno, etanol i izopropanol, čak i u koncentraciji od 30 odsto mogu da unište do milion virusnih čestica za 30 sekundi.

Istu delotvornost imaju i dezinfektanti koji sadrže hlor – oni uništavaju virus za manje od minuta. Dezinfekciona sredstva na bazi tercijarnih i kvaternih amina dovode do uništavanja virusa korona u roku od nekoliko minuta.

 
Podeli vest: