NAPRAVITE SAMI PRIRODNO SREDSTVO PROTIV KOMARACA

Letu i letnjim aktivnostima smo se svi sigurno vrlo radovali, ali njima dakako da nismo! Komarci tokom noći umeju vrlo da nerviraju i da nam ne dozvoljavaju da spavamo, a da ne govorimo o njihovim ujedima i svrabu nakon toga. Šetnje kraj reke ili u šumi možemo da zaboravimo ukoliko se dobro ne pripremimo za borbu sa ovim insektima.

Ukoliko ne preferirate različite sprejeve i masti koje u sebi sadrže hemiju savetujemo vam da sami u domu napravite neki od sledećih preparata sa prirodnim sastojcima koji su se pokazali uspešno u borbi protiv komaraca.

LIMUNSKI EUKALIPTUS I KOKOSOVO ULJE

Za pripremu ovog ulja potrebna vam je bočica od 100ml, zatim 10 ml eteričnog ulja limunskog eukaliptusa i 90 ml kokosovog ulja (možete ga zameniti i sa maslinovim). Oba proizvoda možete naći u bolje snabdevenim prodavnicama zdrave hrane.

U bočicu sipajte 10 ml eteričnog ulja sa eukaliptusom, a zatim dodajte kokosovo ulje. Dobro promućkajte bočicu kako bi se sastojci sjedinili. Namažite pred izlazak u šetnju. Isperite potom normalnim tuširanjem, ali ga i ne morate ispirati jer ne šteti koži, već naprotiv kožu čini mekom dok miris eukaliptusa utiče opuštajuće i antistresno, a takođe ublažava reumatizam u bolove u mišićima.

Mere opreza: Ne nanositi nerazređena eterična ulja na kožu i služnice, obavezno razrediti u baznom ulju, do 2%. Takođe dobro proverite sve sastojke i ne nanosite ih na kožu ukoliko imate alergijsku reakciju na njih. Savetujemo vam da pre upotrebe naprskate prvo vrlo malu regiju tela kako biste utvrdili da li vam koža normalno reaguje na sastojke, a tek potom sutradan počnite sa korišćenjem preparata.

JABUKOVO SIRĆE I ETERIČNO ULJE OD RUZMARINA

U bočicu od 100 ml sipajte 50 ml jabukovog sirćeta, a zatim dodajte 50 ml vode. Dobro promućkajte tečnost i zatim ukapajte u nju 12 kapi eteričnog ulja od ruzmarina. Još jednom dobro promućkajte sastojke. Nanosite pred izlazak u prirodu .

Etarsko ulje ruzmarina ima široku primenu u kozmetici, te ulazi u brojne preparate za čišćenje i zatezatezanje kože, zarastanje rana i ublažavanje upala, protiv opadanja i za pospešivanje rasta kose. …U aromaterapiji se koristi kao odličan stimulans za koncentracuju i pamćenje, protiv umora, stresa i glavobolje, za stimulaciju apetita i varenja.   Čest je sastojak masti, ulja i gelova koji ubrzavaju perifernu cirkulaciju, redukuju celulit, ublažavaju bolove u mišićima i zglobovima i reumatske bolove ( Izvor: https://shop.lilly.rs/srpski/proizvod/etarsko-ulje-ruzmarin-7263)

SPREJ OD LAVANDE, LIMUNOVOG SOKA I EKSTRAKTA OD VANILE

Za ovaj sprej potrebno vam je:

  • 12 kapi eteričnog ulja lavande
  • 2 šolje vode
  • 4 kašike ekstrakta od vanile
  • 4 kašike limunovog soka

Priprema:

Pomešajte ulje lavande sa ekstraktom vanile i limunovim sokom. Dodajte u mešavinu dve šolje vode. Dobro promućkajte sve sastojke i nanosite na kožu 2-3 puta dnevno. Rastvorom takođe možete prskati i prostoriju u kojoj boravite.

Izvor: https://www.stylecraze.com/articles/homemade-mosquito-repellents/#LavenderOil,Vanilla,AndLemonJuice

 

 
Podeli vest: