Da li sirće ubija viruse?

Koliko dobro deluju takozvana prirodna dezinfekciona sredstva? Postoje podeljena mišljenja o sirćetu kao sredstvu protiv širenja virusa i bakterija.

Pa… da li sirće ubija viruse i bakterije?

Pojedine studije su otkrile da neke vrste sirćeta mogu smanjiti broj bakterija kao što su salmonela i bakterija koja izaziva tuberkulozu, kao i suzbiti virus gripa, ali ako ga primenjujete 30 ili više minuta (što je, priznaćemo, dosta vremena!) za pranje.

Sirće nije toliko efikasno u izbacivanju klica kao hemijski proizvodi. Ono nije registrovano kao efikasno dezinfekciono sredstvo. Sirće ubija neke bakterije, ali ne sve, a i nema dokaza da vinsko sirće, jabukovo sirće i rastvor sirćetne kiseline (komercijalno belo sirće) ubijaju viruse.

Ono je veoma efikasno sredstvo za redukciju mirisa, kao i za uklanjanje buđi. Dobro je i za izbeljivanje površina.

Pored sirćeta, nema podataka ni da ulje čajevca, kog prati glas da je kralj dezinfekcije kad je u pitanju recimo nega, može biti efikasno dezinfekciono sredstvo – kada pričamo o aktuelnom virusu COVID-19.

S druge strane, vodonik-peroksid može biti delotvoran, kažu stručnjaci za magazin Shape, ali on može uticati i na promenu boje površine koju brišete. Zato, oprez!

Dakle, najbolji savet je da se držite sredstava koje preporučuju stručnjaci, koliko god ste u mogućnosti.

 
Podeli vest: