Za kim zvona zvone u Vrbasu

Našem portalu svakodnevno stižu pitanja naših sugrađana o raznim temama vezanim za našu Opštinu što nas je inspirisalo da pokrenemo rubriku u kojoj ćemo pokušati da odgovorimo što svestranije na neka  od njih.

Jedno od najčešćih je vezano za crkvenu zvonjavu koja se odnedavno više puta čuje noću u Vrbasu.
Krajem prošle godine centrom Vrbasa počela su s vremena na vreme da se čuju glasna crkvena zvona. U početku bez nekog reda a ubrzo u pravilnom ritmu, nekoliko puta u toku dana ali i u toku noći. Posebno su se istakla u toku vanrednog stanja kada je gradom vladala apsolutna tišina. Tada su svi i shvatili da se crkvena zvona ne oglašavaju nekim verskim povodom već da, kao nekakav gradski časovnik, zvone više puta dnevno u određeno vreme. Problem za mnoge sugrađane je u činjenici što je zvonjava veoma glasna, što je višeminutna i što se odvija  u ponoć kao i u šest ujutru.

U centru Vrbasa postoje tri crkve. Jedna je u izgradnji, druga u rekonstrukciji pa je jasno da gradski časovnik glumi treća.

Naš portal Moj Vrbas pokušaće u narednim danima da odgovori na brojna pitanja koja se dotiču ove teme:
– Šta kažu o ovoj pojavi propisi koji definišu javni red i mir?
– Da li postoji komunalna odluka kojom se definiše dozvoljeni nivo buke i vreme kada ona može da se pravi?
– Kako izgleda život u zgradi koja je vazdušnom linijom udaljena 15 metara od crkvenih zvona koja više minuta zvone u ponoć i rano ujutru.
– Da li je neko tražio dozvolu za noćnu zvonjavu?
– Da li se neko obratio Komunalnoj inspekciji tim povodom i šta je ona preduzela?
– Kome mogu da se obrate građani kojima buđenje zvonjavom u šest ujutru smeta?
– Šta će se dogoditi kada i druge dve crkve budu funkcionalne? Da li će svaka po svom nahođenju zvoniti kada im se prohte?
– Šta o svemu tome ima da kaže paroh Crkve koja zvoni?

 
Podeli vest: