Vrbas prebacio gradsku toplanu na gas

Prebacivanjem kompletnog sistema gradske toplane s mazuta na gas, Vrbas je poboljšao kvalitet grejanja u svim gradskim kvartovima, podigao energetsku efikasnost i poboljšao kvalitet životne sredine.

Gas će kao energent koristiti sve gradske grejne podstanice, a urađena je i gasifikacija svih objekata u blokovima Sava Кovačević, Vasilj Кoprivica, Кosmajska, Palih Boraca, CFК. U pitanju je 1.312 stanova i poslovnih prostora, ukupne površine 86.253 kvadrata. Procenjena vrednost investicije je 160,2 miliona dinara. Grejanje na gas startovaće na jesen.

U opštini Vrbas kažu da prelaskom na novi, kvalitetniji enertent očekuju novčane uštede u budžetu, ali naglašavaju da će biti ostvareni veliki ekološki benefiti, jer će zagađenje vazduha od grejanja biti svedeno na minimum.

– Prelazak gradske toplane s mazuta na gas je višestruko važna investicija, koja se nalazi u završnoj fazi, i koja će početi da se isplaćuje već na jesen, kad počne nova grejna sezona. Građani će u više od 1.300 stanova i poslovnih prostora imati kvalitetnije grejanje, a svi mi ćemo kao zajednica imati zdraviju i čistiju životnu sredinu – rekao je predsednik opštine Vrbas Predrag Rojević.

Izvršena je i gasifikacija osnovne škole „Svetozar Miletić“ i srednje škole „4. juli“.
Rojević ističe da pored radova na gasifikaciji, Vrbas ove godine ima najveća ulaganja u komunalnu infrastrukturu u poslednjih 30 godina.
– Vrbas više od 1,5 milijardi dinara iz budžeta za 2021. godine opština ulaže u investicije u gradu i naseljenim mestima. U pitanju je 20 projekata u Vrbasu, Zmajevu, Ravnom Selu, Savinom Selu, Кucuri i Bačkom Dobrom Polju. Najviše novca biće uloženo u bolje vodosnabdevanje, završetak kanalizacione mreže, obnovu škola, gradske bolnice, uređenje puteva i gasifikaciju – rekao je Rojović.

 
Podeli vest: