Вече тамбурашке музике у Гимназији

Културни центар Врбаса, у сарадњи са Тамбурица Фестом из Новог Сада, организовао је у Гимназији „Жарко Зрењанин“ Вече тамбурашке музике под називом „Зауставите Дунав и сказаљке старе“. Посебна пажња током програма била је усмерена на, можда и најпопуларнију тамбурашку песму, „Осам тамбураша с Петроварадина“, чији је аутор акадамски сликар из Врбаса Ратко Шоћ.

Публику и госте кроз програм је водио Драган Јуракић, док је за музички део био задужен тамбурашки ансамбл „Романса“ из Новог Сада. Уз Шоћа, о песми, тамбурашкој музици, инструменту и оркестрима говорили су др Јован Пејчић, председник Светске тамбурашке асоцијације и Тамбурица Феста, мр Зоран Мулић, диригент и професор композиције на Музичкој академији у Новом Саду, др Светолик Аврамов, и Данило Нинковић, уметнички директор Тамбурица Феста.

У славу и част ове песме урађен је и документарни филм чији је главни актер Ратко Шоћ. Филм ће бити представљен и публици у Врбасу. То је прича о томе како су два досељеника из Црне Горе, Ратко Шоћ и Милорад Миња Вучетић, композитор, креирала култну песму војвођанске равнице.
 
Podeli vest: