U Vrbasu će 35 porodica dobiti 2,9 miliona za zamenu starih vrata i prozora

U Vrbasu je 35 porodica dobilo 2,9 miliona dinara za zamenu starih prozora i vrata na kućama i stanovima što će im obezbediti bolje grejanje i klimatizaciju i manje račune. Novac za ugradnju nove, savremene PVC stolarije su obezbedile opština Vrbas i Ministarstvo energetike u okviru prvog poziva sprovođenja energetske efikasnosti u lokalnim samoupravama i raspoređen je na osnovu javnog oglasa. Parametre je ispunilo 35 porodica iz Vrbasa, Ravnog Sela, Zmajeva, Кucure, Bačkog Dobrog Polja i Savinog Sela, kojima su ugovori dodeljeni u svečanoj sali opštine Vrbas.

– Ugovore je dobilo 35 porodica u opštini Vrbas, koji su ispunili kriterijume iz javnog oglasa, koji opština sprovodi zajedno sa Ministarstvom energetike i Vladom Srije. Dakle, 35 porodica, imaće višestruke finansijske uštede. Ugovori vredni 2,9 miliona dinara, o unapređenju energetske efikasnosti, kroz zamenu prozora na stambenim objektima predstavljaju nastavak politike pretvaranja Vrbasa u energetski efikasan grad, koju sprovodimo poslednjih godina, i koju je valorizivala i Svetska banka – rekao je predsednik opštine Predrag Rojević.

Rojević je istakao da opština Vrbas planira da u program energetske efikasnosti, koji im omogućuje da upola cene obezbede dugoročne uštede u kućnom budžetu i udoban i komforniji život za svoje porodice, uključi sve građane kojima je zamena stolarije neophodna.

– Кoristi od programa energetske efikasnosti su višestruke. Pored toga što će za zamenu prozora plaćati samo polovinu cene, imaće i dugoročnu dobrobit jer će plaćati manje račune za grejanje i struju, a ujedno će imati bolje grejanje, a leti bolju klimatizaciju. A svi zajedno ćemo doprineti zaštiti životne sredine, jer ćemo smanjiti potrošnju energije i upotrebu energetskih resursa – kazao je Rojević.

Ukupna vrednost radova iznosi 6,5 miliona dinara. Građani su obezbedili pola iznosa, a drugu polovinu opština Vrbas i Ministarstva energetike. Podneto je 53 prijava, a u opštini očekuju da će na narednom javnom oglasu interesovanja građana biti još veće.

Opština Vrbas dobila je i više od 173 miliona dinara od švajcarske vlade za zamenu prozora i vrata na četiri vrtića i u Osnovnoj školi „Svetozar Miletić“.

 

 
Podeli vest: