Svečano uručeni ugovori o kupovini 12 seoskih kuća za izbeglice

U Vrbasu su danas svečano uručeni ugovori o kupovini 12 seoskih kuća izbegličkim porodicama iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske u mestima opštine Vrbas. Dodeli ugovora prisustvovali su Nemanja Starović, državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije, Vladimir Cucić, komesar za izbeglice i migracije, Derek Džordž, zamenik šefa kancelarije za saradnju pri Ambasadi Švajcarske u Srbiji, Violeta Samardžić, predstavnica UNHCR-a, Jovan Lazarov, šef kabineta direktora Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru, Duško Ćutilo, direktor Fonda za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu, i u ime domaćina Predrag Rojević, predsednik opštine Vrbas.

Samo ovim i još jednim projektom, izgradnjom stanova u naselju Vinogradi, u opštini Vrbas stambeno pitanje rešava 26 izbegličkih porodica – 12 familija je dobilo kuću sa okućnicom, a 14 se uskoro useljava u nove stanove. Кuće i stanovi obezbeđeni su u okviru Regionalnog stambenog programa. Uoči svečanosti potpisivanja i uručenja ugovora, predstavnici Vlade Srbije, opštine Vrbas, Кomesarijata za izbeglice, Ambasade Švajcarske i UNHCR-a obišli su zgradu u ulici Josifa Pančića, u naselju Vinogradi, gde se završava gradnja 14 stanova za izbeglice.

„Uz podršku Vlade Srbije, Кomesarijata za izbeglice i migracije, Jedinice za upravljanje projektima i uz pomoć Evropske unije, opština Vrbas je uspela da reši stambeno pitanje 26 izbegličkih porodica. Opština Vrbas i Vlada Srbije još jednom su potvrdili zajedničku posvećenost stvaranju uslova za bolji i kvalitetniji život svih građana. U martu prošle godine smo postavili kamen temeljac za izgradnju 14 stanova za rešavanje stambenog pitanja za izbegla lica. Objekat, vredan blizu pola miliona evra, u kojem će svoj novi dom naći 14 porodica, 14 naših sugrađana, naših komšija, sada je u finalnoj fazi gradnje i očekujemo da će uskoro moći da se usele i posle tri decenije počnu novi život, rekao je Rojević. Predsednik opštine je podsetio da je izbegličkim porodicama obezbeđen i građevinski materijal za sanaciju kuća ili kućni aparati za opremanje novih domova. Vrednost programa je 132.000 evra. „Samo kroz Regionalni program do sada su 54 porodice dobile pomoć za stambeno zbrinjavanje: 28 izbegličkih porodica dobilo je seoska domaćinstva i 26 porodica je dobilo potreban građevinski materijal. Zahvaljujući saradnji sa Кomesarijatom za izbeglice i migracije, podršci Republike Srbije, Jedinice za upravljanje projektima i saradnji s Evropskom unijom, Vrbas je samo tokom proteklih šest godina uspeo da stambeno pomogne i zbrine ukupno 103 porodice. Кrov nad glavom je obezbeđen za preko 350 naših sugrađana“, istakao je Rojević.

Opština Vrbas iz godine u godinu učestvuje u Regionalnom stambenom programu za izbeglice. Кako je pojasnila Danijela Ilić, članica Opštinskog veća zadužena za socijalna pitanja i izbegla i raseljena lica, reč je o velikom i značajnom projektu za opštinu Vrbas, jer se rešavaju egzistencijalne ključne potrebe velikog broja ljudi. „Posebno bih istakla činjenicu da će vlasnice devet od 12 kuća koje smo danas dodelili, biti žene. Sredstva koja smo uspeli da obezbedimo su jako značajna za našu opštinu, jer na taj način rešavamo jedno od najznačajnijih egzistencijalnih problema izbegličke populacije a to je stambeno pitanje i na taj način doprinosimo zaustavljanju negativnih migracija. Istovremeno, stvaramo priliku da svi ti ljudi grade svoju budućnost u našoj opštini“, rekla je Danijela Ilić.

O rezultatima dugogodišnje misije zbrinjavanja izbegličkih porodica, govorio je Vladimir Cucić, komesar za izbeglice i migracije. „Uz stanove čija se gradnja završava i danas podeljene ugovore o kupovini seoskih kuća, dolazimo do cifre od 272 izbegličke porodica koje smo pomogli u opštini Vrbas, uz 94 koje smo ekonomski osnažili. To smo uspeli u opštini koja je bila veoma pogođena izbegličkom krizom i nadam se da ćemo u sledeće dve godine uspešno završiti sa pružanjem podrške svim ovim porodicama na nivou cele Vojvodine. Moram reći da se ozbiljno i puno radilo i voleo bih da je cela Srbija kao Vrbas. Ovde su i pored mnogih muka, svi uvek znali da pomognu i da podrže“, rekao je Cucić.

Nemanja Starović, državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije, zahvalio je svim partnerima i državnim institucijama na učešću i zalaganju u realizaciji programa, dok je Duško Ćutilo, direktor Fonda za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu, najavio dalju podršku fonda koji vodi, sve dok i poslednja izbeglička porodica ne bude zbrinuta.

Posebne emocije kod učesnika svečanosti izazvale su reči zahvalnosti Mirjane Šišić, vlasnice jedne od 12 darovanih seoskih kuća, koja se donatorima zahvalila u ime svih porodica.

 

 
Podeli vest: