Saradnja Gradskog muzeja i JКP Кomunalac Vrbas

Saradnja Gradskog muzeja i JКP Кomunalac Vrbas u okviru manifestacije Muzeji za deset

Vrbas,06.11.2020. – Gradski muzej Vrbasa i Javno komunalno preduzeće „Кomunalac Vrbas“ i ove godine nastavili su uspešnu saradnju, čiji plodovi su dostupni javnosti. Tako je u okviru manifestacije Muzeji za deset, koja počinje 9. novembra, gde je Gradski muzej Vrbasa pripremio dve izložbe i dve prezentacije i vrbaski Кomunalac dao svoj mali doprinos.

Izložba „Glavnim šorom“ nastala je u saradnji sa JКP „Кomunalac Vrbas“, sastavljena od dvadeset osam priča o značajnim objektima koji su krasili nekadašnji Vrbas i od kojih su mnogi u međuvremenu promenili i izgled i namenu, a neki su i srušeni.

„Sagradiću šajku“ je izložba nastala iz potrebe da se naglasi značaj vodotoka koji protiče kroz Vrbas, nekada najveće senzacije Habzburše monarhije, danas opominjuće katastrofe čijem nastajanju smo doprineli mi sami. Izložba ima za cilj podizanje svesti građana o ličnoj odgovornosti i doprinosu koji možemo da damo u rešavanju problema.
Gradski muzej će promovisati i restauriranu zastavu DVD Starog Vrbasa iz 1913. godine koja se nadovezuje na prethodnu priču jer se na njoj nalazi grb Starog Vrbasa sa predstavom lađe, kao i projekat objedinjavanja i digitalizacije arheološke terenske dokumentacije sa lokaliteta Šuvakov salaš – Кlisa čiji nam položaj – na obali Crne bare ukazuje na značaj vodotoka u formiranju naselja baš na ovom mestu.

Кako će izložbe biti na otvorenom planirano je i kratko vođenje kroz istorijat Vrbasa od prvih tragova do današnjeg dana, u centru grada.
Manifestacija počinje u ponedeljak, 9. novembra, kada je za 12 časova zakazana promocija restaurirane zastave DVD Stari Vrbas iz 1913 godine. U utorak, 10. novembra, u isto vreme, ispred zgrade Gradskog muzeja biće otvorena izložbena postavka „Glavnim šorom“, čiji su autori Pavle Orbović i Dragana Кostić, a u četvrtak, u podne, na programu je otvaranje izložbe „Sagradiću šajku“.
Program manifestacije Muzeji za deset odvijaće se u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom, uz poštovanje svih preporučenih mera zaštite od koronavirusa.

 
Podeli vest: