Ponovo radi Školica za trudnice

U Vrbasu je počeo novi ciklus besplatnih radionica za trudnice. Školicu već više od 10 godina organizuje Služba za polivalentnu patronažu zajedno sa lekarima specijalistima, a juče je održano prvo predavanje nakon pauze zbog nepovoljne epidemiološke situacije.

Školicu pohađaju žene u poslednjim mesecima trudnoće, a služi i kao upoznavanje, jer patronažne sestre nakon porođaja nastavljaju da prate porodilju i novorođenče u kućnim posetama. Jelena Popović, visoka ginekološko-akušerska sestra kaže da je već na prvom predavanju bilo puno zainteresovanih.

„Danas smo pričali o nekim problemima koji se javljaju u prvom trimestru trudnoće i trudnice su jako bile zadovoljne i raspoložene za rad. Tokom svih prethodnih meseci one su nas kontaktirale, javljale se i priželjkivale su da škola što pre počne. Pre godinu i po dana, kada je škola prekinuta, školu je pohađao 19 trudnica i to dovoljno govori o tome koliko ovo njima, a i nama puno znači, “ ističe Popović.

Školica za trudnice traje pet nedelja i obuhvata pripremu budućih majki za sam čin porođaja, prve dane sa bebom i celokupnu zdravstvenu negu, dodaje Jelena Popović.

„Teme su stvarno raznovrsne. Porođaj, carski rez, prednosti dojenja, prvi podoj, zatim kompletna zdravstvena nega novorođenčeta samo su neke od tema koje mi obrađujemo sa njima. Moram priznati da je najveći problem strah kod trudnica koji se kroz pet nedelja izgubi, jer vlada jedna topla i prijatna atmosfera na časovima.“

Naredno predavanje je u sredu, 25. avgusta, u 17 časova, u prostorijama Dispanzera za žene Doma zdravlja u Vrbasu.

Sve zainteresovane trudnice koje treba da se porode do 15. oktobra mogu se prijaviti na broj telefona 062 801 46 40 ili 062 780 154 ili putem fejsbuk stranice.

Izvor: RTV (Aleksandra Dejanović)

 
Podeli vest: