Поново превентивни прегледи у Дому здравља

Републички фонд за здравствено осигурање (РФЗО) саопштио је да ће и овог викенда у 170 здравствених установа широм Србије грађани моћи да ураде превентивне прегледе. У акцију је поново укључен и Дом здравља „Вељко Влаховић“.

Акција је заказана за суботу и недељу, 04. и 05. новембар, од 08.00 до 16.00 сати, а грађани ће моћи да ураде кардиолошки преглед, односно ЕКГ, мерење крвног притиска и одређивање нивоа глукозе, триглицерида и холестерола у крви. Заказивање није потребно, већ је довољно само да грађани оду до здравствене установе у наведеним данима од 08.00 до 16.00 сати.

Болести срца и крвних судова водећи су узрок оболевања и умирања у Србији и у свету. У већини случајева кардиолошке болести изазване су факторима ризика који се могу контролисати или лечити – висок крвни притисак, гојазност, пушење, недовољна физичка активност. Држава овим прегледима жели да укаже на значај превенције и да превентивне прегледе учини приступачнијим грађанима, наведено је у саопштењу РФЗО. Подсећају да су у октобру рађени ултразвук дојке, ПСА тест и прегледи штитасте жлезде.

 
Podeli vest: