Pet godina od osnivanja Gradskog muzeja u Vrbasu

Povodom obeležavanja jubileja – pet godina od osnivanja – danas je u Gradskom muzeju u Vrbasu, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević obišla stalnu postavku sa prezentacijom projekta „Digitalizacija arheološke građe sa nalazišta Šuvakov salaš – Klisa“.

Čestitajući mali, ali značajan jubilej, ona je poželela još mnogo velikih jubileja u nadi da će predano istrajati u očuvanju kulturnog nasleđa, kao pravi čuvari sećanja našeg identiteta, istorije i kulture.

„Mi svi zajedno činimo jednu veliku kulturnu porodicu i kao takvi moramo jedni drugima da dajemo podršku i podstrek za dalji rad, kao što to čini i činiće Sekretarijat na čijem sam čelu“, naglasila je Dragana Milošević i dodala da je Sekretarijat podržao petogodišnji projekat istraživanja srednjovekovnog Vrbasa sa 850.000 dinara za arheološka istraživanja lokaliteta Šuvakov salaš – Klisa kod Vrbasa.

Miloševićeva je istakla da je u planu da ove godine budu završeni radovi i na Domu kulture u Ravnom Selu i Zmajevu, a da je u zgradi Doma kulture u Vrbasu predviđena izgradnja pozorišta.

Zato je Pokrajinska vlada preko resornog sekretarijata, kako kaže sekretar Dragana Milošević, kontinuirani partner svih institucija kulture. U opštini Vrbas je u prethodnom periodu za delatnosti tih institucija, kao i za brojne manifestacije, festivale i nevladine organizacije, uloženo oko 15 miliona dinara i sa investicijama će se nastaviti.

U ime Opštine Vrbas pozdravne reči uputio je predsednik Predrag Rojević, koji je zahvalio Pokrajinskoj vladi, između ostalog, i na snažnoj podršci u brojnim projektima ove lokalne samouprave.

Načelnica Sektora za zaštitu kulturnog nasleđa u Ministarstvu kulture i informisanja Olivera Marković čestitala je jubilej u ime ministarke Maje Gojković i poželela dalji uspeh u radu, pri čemu će resorno ministarstvo biti i nadalje partner.

U ime Gradskog muzeja u Vrbasu obratila se Vesna Grgurović, rukovodilac, ističući da je danas veliki dan povodom obeležavanja jubileja, jer su tu i kolege iz matičnog Muzeja Vojvodine, koji su im dali snažnu stručnu podršku u osnivanju i radu, a danas se ujedno zvanično predstavlja i prvi broj naučnog časopisa „Fibula“.

Časopis je predstavio pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama dr Milan Micić, a događaju je prisustvovala i pomoćnica sekretara zadužena za savremeno stvaralaštvo Jelena Dobrović Bojanović.

 
Podeli vest: