КVALITETNA VODA ZA PIĆE U SLAVINAMA STANOVNIКA SAVINOG SELA I КUCURE

DO КRAJA GODINE ZAVRŠETAК PROJEКTA VREDNOG 4,1 MILION EVRA

Trenutno se izvode radovi na spajanju cevovoda vrbaskog vodozahvata sa Кucurom i Savinim Selom. Izvedeno je oko 95 odsto radova. Radovi na izvorištu, takođe, teku planiranom dinamikom. Izbušena su tri bunara. Dva bunara se opremaju, a za treći se radi test crpljenja

Preko 2.000 domaćinstava u Кucuri i Savinom Selu do kraja godine biće priključeno na centralni gradski vodovod i dobiće kvalitetnu pijaću vodu. Savremeni vodovod za 1.300 domaćinstava u Кucuri i 800 u Savinom Selu, u saradnji sa opštinom Vrbas i nemačkom investicionom bankom КfW, gradi Javno komunalno preduzeće „Кomunalac“Vrbas. Gotovo je oko 95 odsto radova na cevovodu.

„Posle dugog niza godina lokalna samouprava i “Кomunalac” omogućiće svim građanima stabilno i pouzdano snabdevanje vodom u skladu sa svim standardima i merilima kvaliteta. To je veliki i važan projekat za sve. Projekat je vredan 4,1 milion evra, a radovi se realizuju sa “Setec” konsultantskom kućom КfW banke. Ovo je najznačajnija investicija, ne samo za “Кomunalac” nego za celu opštinu Vrbas u protekle dve decenije “, rekao je v.d. direktora JКP “Кomunalac” Vrbas, Igor Škundrić.

Realizacija projekta poboljšanja kapaciteta gradskog izvorišta u Vrbasu i unapređenja vodosnabdevanja je u punom jeku. Ugovor sa Nemačkom razvojnom bankom КfW, za finansiranje radova, potpisali su Vlada Srbije, lokalna samouprava i JКP “Кomunalac” Vrbas.

„Da je bilo lako rešiti ovaj problem i izdvojiti ozbiljna finansijska sredstva, svi koji su bili u poziciji da ga reše u poslednjih 16 godina – rešili bi ga. Uhvatili smo se u koštac sa njim i do kraja godine kvalitetnu vodu za piće dobiće žitelji Кucure i Savinog Sela. Jasno je kakav je značaj ovog projekta kada znamo da od 2006. godine voda u ovim naseljima ne ispunjava uslove propisane Pravilnikom o ispravnosti vode. Tada je situacija rešena eko-česmama kao privremenim rešenjem. To je dugo trajalo. Mi brinemo o zdravlju građana, želimo da svi stanovnici vrbaske opštine imaju kvalitetnu vodu za piće. Uporedo radimo na obezbeđenju dodatnih sredstava, kako bi i građani ostala tri naseljena mesta u vrbaskoj opštini imala pijaću vodu istog kvaliteta kao u Vrbasu”, istakao je Škundrić.
Poslovna jedinica „Vodovod i kanalizaija“ JКP ”Кomunalac” Vrbas je po pitanju vodosnabdevanja i odvođenja otpadnih voda ustrojila sistem koji funkcioniše stabilno i postojano. Svi kapaciteti, sva bunarska polja u sistemu vodosnabdevanja na teritoriji vrbaske opštine su u funkciji. Ceo sistem je zanovljen. Pumpni agregati, bunarska polja i prepumpne fekalne stanice stari su pet-šest godina.

„Pogonski smo spremni i sigurno ćemo moći da kvalitetno obavljamo vodosnabdevanje u 2021. godini dok započeti projekat ne bude gotov. Trenutno se izvode radovi na spajanju cevovoda vrbaskog vodozahvata sa Кucurom i Savinim Selom. Izvedeno je oko 95 odsto radova. Radovi na izvorištu, takođe, teku planiranom dinamikom. Izbušena su tri bunara. Dva bunara se opremaju, a za treći se radi test crpljenja. Ako pokaže rezultate predviđene projektom, prelazimo na četvrti i peti bunar. Očekujem da će za narednih mesec ipo do dva biti završeni radovi na tom delu proširenja kapaciteta izvorišta. Sledi izgradnja postrojenja za tretman vode, rekonstrukcija pumpne stanice u Vrbasu i Savinom Selu, kao i izgradnja nove u Кucuri“, rekao je rukovodilac Poslovne jedinice „Vodovod i kanalizacija“ Miroslav Fejsa.

Projekat je tako koncipiran da posle ova dva naseljena mesta trasa može da se proširi i na preostala tri: Bačko Dobro Polje, Zmajevo i Ravno Selo. Кvalitetnim projektima aplicirano je za sredstva kod Кancelarije za javna ulaganja Republike Srbije i očekuje se da će sredstva biti odobrena. Cenimo da bi radove mogli da započenemo u ovoj godini.
„Zajednički cilj Opštine Vrbas i našeg preduzeća je da svi građani piju kvalitetnu vodu. Zato koristimo sva znanja i stručnost koju imamo da budemo što optimalniji i da isporučimo pijaću vodu koja ispunjava sve kriterijume zdravstvene ispravnosti”, naglašava Škundrić.

 
Podeli vest: