Dva miliona dinara izbeglicama u Vrbasu za adaptaciju i sređivanje seoskih kuća

Deset izbegličkih porodica u opštini Vrbas dobiće građevinski materijal za adaptaciju i rekonstrukciju seoskih kuća. Novac za nabavku materijala u iznosu od 2.000.000 dinara obezbedili su opština i Кomesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije.

– Reč je o porodicama koje su pre deset i više godina dobile kuće sa okućnicom u selima u opštini Vrbas, ali nisu koristila bespovratne grantove za nabavku neophodnog građevinskog materijala – kaže Danijela Ilić, članica opštinskog veća za socijalna pitanja i izbegla i raseljena lica.

Ona ističe da je 1,8 miliona dinara obezbedio Кomesarijat a opština Vrbas 200.000 dinara, a da porodice ne dobijaju novac, već drvnu građu, crep, ciglu ili drugi građevinski materijal koji im je neopnodan za uređenje kuća.

– U narednim danima biće raspisana javna nabavka. A očekujemo da će isporuka materijala biti obavljena početkom 2022. godine – kaže Danijela Ilić.

U opštini Vrbas u proteklih 6 godina pomoć za stambeno rešavanje problema do sada je dobilo 114 izbegličkih i raseljeničkih porodica, od toga je 57 porodica dobilo građevinski materijal a 43 porodice je dobilo kuću sa okućnicom i paket građevinskog materijala za adaptaciju svoje kuće, a 14 porodica čeka da se useli u nove stanove. U toku naredne godine očekuje nas isporuka materijala za još 8 izbegličkih i 10 raseljeničkih porodica, a trenutno se u naselju Vinogradi gradi i 14 stanova za izbegla lica. Nakon šest meseci stanovanja uz zakup, izbeglice će stanove moći da otkupe po 50 odsto nižoj ceni od tržišne.

 
Podeli vest: