Učenicima SSS „4. juli“ nagrada za rad na temu multikulturalnosti

Troje učenika Srednje stručne škole „4. juli“, Кatarina Кojović, Snežana Grahovac i Viktor Кiš, nagrađeni su na konkursu za izbor video radova na temu „Multikulturalnost i etnička raznolikost u Vojvodini“, koji je nastao zahvaljujući saradnji Asocijacije Кulturanova i Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice. Srednjoškolcima iz Vrbasa uručeni su tablet računari za video rad pod nazivom „Ljubav prema razlikama“.

„Jedan od motiva za odluku Sekretarijata da se pridruži ideji i da je svesrdno podrži, svakako jeste u tematskom određenju konkursa, ali ništa manje važno nije bilo ni to što je poziv našim srednjoškolcima u sebi imao stvaralačku vodilju – trebalo je da se opredele za neku formu umetničkog izražavanja, da budu maštoviti i kreativni i da na teme kojima se mi ponekad deklarativno, po uhodanoj navici, dičimo, odgovore aktivno i demonstrativno“, istakao je potpredsednik Pokrajinske vlade i resorni sekretar Žolt Sakalaš.

Video radovi podrazumevali su kratku formu, do deset minuta trajanja, i bavili su se temama multikulturalizma i etničke raznolikosti na teritoriji AP Vojvodine. Važan aspekt konkursa bila je mogućnost da učenici rade samostalno, ali i udruženo ─ u grupama i da se u svojim vizuelnim radovima služe maternjim jezicima. „Naši srednjoškolci pružili su stvaralački refleks i sopstveni doživljaj onih vrednosti koje umnogome određuju suštinu Vojvodine i čine je prepoznatljivom i jedinstvenom na karti Evrope, kao neuporedivo bogatog etničkog, jezičkog i kulturnog prostora s blizu trideset autentičnih nacionalnih zajednica u skladnom saživotu“, dodao je Sakalaš.

 
Podeli vest: