Svečana dodela ovogodišnjih nagrada Festivala poezije mladih

U Gradskom muzeju Кulturnog centra Vrbasa upriličena je svečana dodela ovogodišnjih nagrada Festivala poezije mladih. Nove okolnosti zbog pandemije COVID – 19, nametnule su da se jedna od najznačajnijih kulturnih manifestacija posvećenih poeziji, ove godine ne održi u punom formatu, bez tradicionalnog majskog okupljanja mladih pesnika iz celog regiona, ali niz nije prekinut i Vrbas i književni svet dobili su i ovogodišnje laureate, 52. po redu.

Foto: vrbas.net

Pobednica 52. Festivala poezije mladih u Vrbasu je Anđela Pendić iz Beograda. Drugu nagradu dobila je Milena Ž. Кulić iz Novog Sada, a treću Vladana Perlić iz Banjaluke. Ovo je bila jednoglasna odluka žirija u sastavu: Pero Zubac, predsednik, Goran Labudović Šarlo, Ivan Lalović, i Danilo Jokanović. Nagrada „Stanko Simićević“ koju najmlađem finalisti dodeljuje Narodna biblioteka „Danilo Кiš“, uručena je Кosti Кosovcu iz Beograda, dok je nagrada ovogodišnje „46. Palete mladih“ uručena slikarki iz Novog Sada Adrien Ujhazi.

„Za ovaj festival sam snažno emotivno vezana, na njemu sa načinila prve pesničke korake i nagrada mi veoma znači, i na tom pesničkom nivou, ali i na ljudskom, jer ovde su svi moji prijatelji objavljivali svoju poeziju. Moram priznati da kada sam čula da sam pobednica Festivala poezije mladih, plakala sam od sreće. Posle šest godina učestvovanja u finalima, dočekala sam i da budem pobednik. Radovali smo se što ćemo se družiti tokom finalnih dana, ali se čovek uvek potajno i nada, i evo godine mi se posrećilo. Srećna sam i zbog prilika da svoju treću zbirku poezije objavim u podršku Festivala poezije mladih. Upravo će ova treća zbirka biti zatvaranje jednog triptiha i najverovatnije će nosti naziv ‘Telo svetlosti’. I pored sreće i zadovoljstva zbog pobede, žao mi je što se nismo mogli družiti u Vrbasu u maju, jer moram istaći da i pored učešća na mnogim festivalima, ovaj u Vrbasu ima posebno mesto u mom srcu“, rekla je Anđela Pendić.

Član žirija Goran Labudović Šarlo istakao je da jeste čudno da se poslednji i najuzbudljiviji čin Festivala poezije mladih, uručenje nagrada, održava u jesen, ali da je važnije da niz nije prekinut, da se tradicija nastavlja, kao i da se nada da će već 53. po redu, zakazan za 2021. godinu, biti opet u maju.

„To su naša ljudska i pesnička verovanja i nadanja. Ovogodišnja produkcija bila je veoma snažna, izdvojilo se 20 pesnika i žiri je u ozbiljnim razgovorima u više sesija, iz ovog broja izabrao njih deset koji zaslužuju da se pojave na ovogodišnjem, 52. po redu festivalu. Sličan tempo i način rada imali smo i prilikom donošenja odluke koga nagraditi i odlučili smo da treću nagradu dobije Vladana Perlić iz Banjaluke, zbog jedne specifične, socijalne, inteligentne poezije koja iskri i ima potencijala da bude značajna u vremenu koje predstoji; druga nagrada pripala je Mileni Ž. Кulić iz Novog Sada, u čijoj se poeziji lirsko i dramsko prepliću na način koji to poezija voli i koja ima šta da kaže svojim razbokorenim stilom i jezikom, a za ovogodišnju pobednicu izabrana je Anđela Pendić, mlada pesnikinja čiji je ciklus ujednačen i kvalitetan, izbrušen. Nama kao organizatorima, gradu u kome se održava ovaj festival, izuzetno je drago što će od večeras njena zvezda zasijati na ovom panonskom nebu“, rekao je Labudović. U odsustvu Pere Zupca, predsednika žirija, nagrade mladim pesnicima uručio je član žirija Ivan Lalović.

Adrien Ujhazi, slikarka iz Novog Sada, pobednica 46. Palete mladih, nagradu je primila iz ruku Milijane Radovanović, akademske slikarke i direktorke Narodne biblioteke „Danilo Кiš“. Okupljene na svečanosti pozdravili su i Branislav Zubović, sekretar Festivala poezije mladih, i Milan Glušac, zamenik predsednika opštine Vrbas. U muzičkom delu svečanosti učestvovala je etno grupa „Trn“.

 
Podeli vest: