Održano Veče vojvođanske varoške muzike

Muzika koja je na najtačniji način opisala panonske prostore oličena je u tamburici i tradicionalnoj pesmi tamburaških orkestara. Tome je bilo posvećeno i Veče vojvođanske varoške muzike održano u Vrbasu u organizaciji Kulturnog centra Vrbasa.  Red muzike sledio je red povesti o nastanku i razvoju ovog narodnog instrumenta, njegovim vrstama, orkestrima, ili popularno zvanim bandama, koje su ostavile neizbrisiv trag u stavranju panonskog melosa. To je publici približio i predstavio književnik i publicista Zoran Knežev.

Uz tamburaški orkestar “Muštuluk” u programu je učestvovao i Zoran Bugarski Brica, doajen tamburaške muzike, a svoj upečatljiv nastup imao je i legendarni Milan Prunić Duma, za čije ime i pojavu se takođe vezuje velika posvećenost u očuvanju tradicionalne narodne muzike ovog prostora.

Tamburica i tamburaški ansambli danas nemaju mesto koje su imali nekada u kreiranju muzičkog ukusa i kulture, ali su već po sebi neosporna kultura. Ova muzika pokazala je veliku otpornost na sve promene i svojom iskrenošću i neporecivim duhom nalazi put do slušalaca.  A time i narodna poezija negovana uz zvuke tambure opstaje u kultnim pesmama i neprevazđenoj muzici koju ispoljava tambura.

 
Podeli vest: