Likovna galerija u Vrbasu pripremila bogat repertoar za 2021. godinu

Trenutno je u galeriji u Vrbasu postavljena tradicionalna izložba Paleta mladih koja se 46. put organizuje u Vrbasu i jedna je od nastarijih likovnih izložbi koje se u kontinuitetu održavaju u opštini Vrbas.

Na repertoaru likovne galeriju u Vrbasu ove godine će se, pored četiri manifestacijske izložbe, naći 16 novih postavki iz sve tri glavne oblasti likovnog izraza: slikarstva, grafike i vajarstva. Galeristkinja dr Silvija Jelačić kaže da je konkurs na koji se javljaju umetnici internacionalan:

„Od domaćih autora izdvojila bih grafičku izložbu Radovana Jandrića u okviru koje ćemo realizovati projekat „Lutajući otisak“ koji služi za promovisanje grafike među omladinom i decom. Izdvojila bih i izložbu grafičke umetnice Dijane Morales iz Meksika zahvaljujući saradnji sa ambasadom Meksika i naše koleginice Leposave Sibinović. Što se vajarskih izložbi tiče rekla bih da će nam najznačajnije biti predstavljanje saradnika i profesora vajarskog odseka sa Fakulteta primenjenih umetnosti iz Beograda, takođe zahvaljujući prošlogodišnjoj izložbi i saradnji sa Julijanom Protić koja je profesorka na pomenutom Fakultetu. Naravno, ni slikari ne zaostaju, izdvojila bih izložbu Mirze Smajlovića iz Bosne i Hercegovine. Ni lokalna likovna scena nije zaboravljena, svake godine bar jedan likovni umetnik iz Vrbasa izlaže kod nas, a ove godine će to biti Petar Šušulić.“

Izbor umetnika koji će izlagati u Vrbasu bira umetnički savet likovne galerije koji ima tri člana iz tri glavne likovne oblasti. Svake godine nađe se i prostora i za nove likovne izraze, a ove godine će to biti Konstantin Đuričković iz Crvenke.

Izvor: RTV (Aleksandra Lenđer)

 
Podeli vest: