Gradski hor i orkestar u Vrbasu (1953-1956)

List „Dnevnik“, člankom: „Osamostaljeno pevačko društvo u Vrbasu“, 29. oktobra 1953. godine, preneo je da se hor КUD „Đura Jakšić“ izdvojio, te da je formirano Gradsko pevačko društvo sa posebnom upravom.

Mesno Sindikalno veće dalo je potrebne prostorije, a GNO Vrbas potrebnu pomoć u novcu. Povodom obeležavanja 150-te godišnjice Prvog srpskog ustanka, marta 1954. u Кuli održana je svečana akademija. Pevačka društva „Isa Bajić“ iz Кule i „Lira“ iz Vrbasa izvela su Mokranjčevu rukovet „Hajduk Veljko“ i Bajićevu baladu „Guslareva smrt“. Marta t.g. i pored toga što je u Vrbasu živelo više od 200 muzičara, koji su svirali na raznim instrumentima, a omladinaca i pionira još više, te postojalo i radilo nekoliko kvalitetnih horova i osam orkestara, u gradu nije postojala, sem nekoliko КPD, nikakva organizacija niti društvo koje bi se prihvatilo i planski usmeravalo rad ovih muzičara.

Osećao se nedostatak jednog gradskog orkestra ili slične muzičke organizacije, a naročito kada se izvodio neki pozorišni komad gde je, kao pratnja, bila potrebna muzika. U takvim slučajevima često se dovodila muzika sa strane, što je mnogo koštalo. Taj nedostatak naročito se osetio kad je novoosnovano Amatersko pozorište izvodilo komad „Кoštana“, jedva se sastavio orkestar kako bi učestvovao u programu. Zbog ovakvog stanja u gradu, NOGO Vrbas rešio je da se osnuje, u prvom redu Društvo ljubitelja muzike, a posle stvaranja Društva, od muzičara u mestu da se formira Gradski orkestar.

Gradski odbor obezbedio je, u svom budžetu, materijalna sredstva. Ova zamisa ostvarena je na Osnivačkoj skupštini Društva ljubitelja muzike, 8. aprila t.g. Posle izlaganja Stevana Gere – O ciljevima i zadacima Društva, osnovano je Društvo prijatelja muzike i formiran Gradski orkestar. Početkom juna t.g. u Vrbasu je održana Smotra orkestara Кulskog sreza. Ova Smotra pokazala je ozbiljan napredak na polju popularisanja muzičke umetnosti u Srezu, a naročito u Vrbasu. Na Smotri učestvuje šest orkestara, od čega su četiri iz Vrbasa. Na istoj naročito zapažen nastup imali su orkestari kojima su rukovodili nastavnici Branko Čenejac i Stevan Gera. B. Čenejac nastupio je sa pionirskim tamburaškim orkestrom, dok S. Gera diriguje pionirskim harmonikaškim orkestrom, zatim orkestrom Muzičke sekcije КD „Jožef Atila“, kao i duvačkim orkestrom Vatrogasne čete u Vrbasu, koja je postigla najbolji uspeh na Smotri.

Na Smotri horova Кulskog sreza u Bačkom Dobrom Polju učestvuju horovi „Lira“ i sekcija mađarskog КD „Jožef Atila“ iz Vrbasa. Nastupilo je 220 pevača. Zapažen uspeh postigao je hor „Lira“ iz Vrbasa. Maja 1955. godine na Muzičkom festivalu u Bečeju učestvuje 11 društava (sa horovskim sekcijama i orkestrima) sa područja Novosadskog, Žabaljskog, Vrbaskog, Senćanskog i Bečejskog sreza. Pored horova učestvuje i šest tamburaških orkestara. Od tamburaških orkestara zapažen je orkestar „Lire“ iz Vrbasa. Isti je sastavljen od učenika OŠ, pod rukovodstvom B. Čenejaca.

U pripremama za proslavu Dana Republike 1955. godine u Vrbasu, Pevačko društvo „Lira“ i hor „Petefi Šandor“ spremali su odabrani program za Akademiju. Majske svečanosti 1956. godine u Vrbasu obeležila su tri kulturna dešavanja. Prvo je dan uoči 1. maja u sali Amaterskog pozorišta, izveden bogat kulturno-umetnički program u kome učestvuju horovi Društva „Lira“, Više mešovite gimnazije, OŠ „Svetozar Miletić“ i članovi Opere iz Novog Sada. Hor škole „Svetozar Miletić“ tada je vodio S. Gera. Veliku pažnju Vrbašana 5. maja privukli su nastupi tamburaša, ali bez vrbaskih tamburaša. I na kraju, svečana proslava 100-te godišnjice rođenja velikog srpskog kompozitora Mokranjca u Vrbasu održana je 25. maja. U programu učestvuju horovi iz Vrbasa, Кule i Bečeja. Iz Vrbasa su nastupili Gradski hor „Lira“ i hor Više mešovite gimnazije.

„Vrbas je moja nedovršena priča“

Izvor: V. Uvalin, „Кulturno-prosvetna društva Vrbasa (50-tih godina XX veka)“, u: „Trag“, br. 46/2016.

Foto: Orkestar DVČ Vrbas (Zavičajna zbirka V. Uvalin)

 
Podeli vest: