Branislav Zubović prvi dobitnik nagrade „Bajo Džaković“

Branislav Zubović, pesnik, urednik književnog programa i izdavačke delatnosti u Narodnoj biblioteci „Danilo Кiš“ i sekretar Festivala poezije mladih, prvi je dobitnik ove godine ustanovljene književne nagrade „Bajo Džaković“.

Savet 35. književnog festivala „SRPSКO PERO“ ove godine ustanovio je nagradu „Bajo Džaković“ u čast idejnog tvorca, osnivača i dugogodišnjeg umetničkog direktora festivala Baju Džakovića koji je preminuo oktobra 2018. godine. Nagrada „Bajo Džaković“ dodeljuje se već afirmisanim autorima srednje generacije za najbolju knjigu pesama ili kratkih priča objavljenu između dva festivala.

Žiri u sastavu Bratislav Bata Milanović, predsednik, i članovi Ivan Lalović, književnik iz Beograda, i Milan Jakovljević, predsednik Saveta festivala, jednoglasno su odlučili da prvu književnu nagradu „Bajo Džaković“ za „književno umetnički izraz koji na upečatljivo buntovan način prkosi anomalijama epohe, sveta i života“ dodeli pesniku Branislavu Zuboviću za knjigu „Tremor“ objavljenu 2020. godine u izdanju Udruženja književnika Srbije.

„Branislav Zubović u novoj knjizi poezije ‘Tremor’ s istančanim smislom za prepoznavanje suštine čovekove zapitanosti nad svetom i životom, uspeva da zaintrigira čitaoca da bi ovaj zaronio u njegov neobičan poetski svet, maštovito osmišljen i neuobičajeno nadahnut. Samosvojan u izrazu, s neobičnim načinom pevanja, unoseći u stvaralaštvo drhtaj svoje duše, Branislav Zubović je pesnik koji ukazuje na neobičan vid poezije koji otvara nove putokaze lirskim traganjima. Unoseći često humorne i ironične situacije Zubović se brani od nesavršenosti života, ali ne i čoveka u njemu. Refleksije i emocije Branislav Zubović znalački iskazuje pomoću i kroz pesničke slike, plastično oblikovane i kolorisane damarima duše. Ovaj pesnik živi poeziju, na tako intenzivan način da mu i sama poezija ne ostaje dužna, milostiva je prema njemu i daruje mu plodove od kojih pesnik tvori uzvišenu umetnost“, navedeno je u obrazloženju odluke žirija.

Zubović je diplomirao je na Кatedri za srpsku književnost i jezik na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Zaposlen je u Narodnoj biblioteci „Danilo Кiš“ kao urednik književnog programa i izdavačke delatnosti. Od 2008. godine je sekretar Festivala poezije mladih. Od 2017. je glavni i odgovorni urednik časopisa za književnost „Trag“. Član je Društva književnika Vojvodine, Udruženja književnika Srbije i Udruženja književnika Republike Srpske. Prevođen na engleski, poljski i slovenački jezik. Dobitnik je nagrade „Ravaničanin“ za značajan doprinos srpskoj poeziji, književnosti i kulturi. Živi u Novom Sadu. Branislav Zubović je objavio knjige pesama: „Rukom od vetra tišom“, (Ipa SLOVO, Vrbas, 2000), „Veliki bol“, (Narodna knjiga, Beograd, 2004), „Opšte prilike“, (Narodna biblioteka „Danilo Кiš“, Vrbas, 2011), „Nostalgija budućnosti: izabrane i nove pesme“, (Gramatik, Beograd, 2013), „Tremor“, (Udruženje književnika Srbije, Beograd, 2020).

 
Podeli vest: