Vrbas spreman za početak gradnje brze pruge Subotica – Novi Sad

Sva preduzeća i službe u Vrbasu spremne su da pruže logističku podršku za efikasan početak radova na gradnji brze pruge Subotica – Novi Sad. O pripremnim aktivnostima koje je potrebno obaviti pre početka radova na deonici koja prolazi kroz Vrbas, smeštanju materijala i uređenju železničke stanice razgovarali su predsednik opštine Vrbas Predrag Rojević, članovi opštinskog veća, rukovodioci nadležnih službi i preduzeća i predstavnici JP Infrastrukture železnice Srbije i konzorcijuma kineskih kompanija China Railway International i China Communications Construction Company.

RTV (Jaroslav Pap)

– Opština Vrbas i sve njene službe i preduzeća pružiće prateću logističku podršku, koja je neophodna da se projekat od značaja za celu Vojvodinu i Srbiju realizuje u predviđenim rokovima. Izgradnja nove, brze pruge veoma je značajna za Vrbas i sve naše stanovnike i privrednike. Savremena pruga, i moderni vozovi omogućiće lakše i brže putovanje Vrbašana. Vrbas je važan industrijski centar, i za naš brži razvoj važno je obezbeđivanje kvalitetnijeg transporta roba i usluga. Uz to, nova pruga će omogućiti brže i efikasnije privlačenje stranih investicija i unapređenje privrednog ambijenta u našem gradu. Na taj način moći ćemo bolje da iskoristimo sve potencijale i mogućnosti razvoja koje obezbeđuju predsednik Aleksandar Vučić i Vlada Srbije – rekao je nakon sastanka predsednik opštine Vrbas Predrag Rojević.

Pruga Novi Sad-Subotica duga je 108 kilometara i deo je međunarodnog koridora Beograd- Budimpešta. Ugovor o finansiranju potpisan je sa kineskom Eksim bankom. Projekat izgradnje pruge za velike brzine između Novog Sada i Subotice, obuhvata trasu dvokolosečne pruge i stanice sa objektima na pruzi, rekonstrukciju i modernizaciju železničkih čvorova Novi Sad, Vrbas i Subotica, denivelaciju ukrštanja pruge i puta, kao i ugradnju nove elektrotehničke infrastrukture za velike brzine.

Radove vredne oko 1,16 milijardi dolara izvodi kineski konzorcijum China Railway International i China Communications Construction Company. Rok za izvođenje radova je 33 meseca.

 

 
Podeli vest: