Vrbas s pola miliona evra gradi još 14 stanova za izbeglice

Vrbas je dobio pola miliona evra od Banke za razvoj Saveta Evrope za izgradnju 14 stanova za izbegla lica, koja počinje za dve nedelje, u naselju Vinogradi. Ugovor o dodeli novca potpisan je u okviru Regionalnog stambenog programa sa Кomesarijatom za izbeglice i migracije Republike Srbije i Jedinicom za upravljanje projektima. Članica opštinskog veća za socijalnu zaštitu i izbegla i raseljena lica Danijela Ilić, održala je na inicijativu predsednika opštine Vrbas, sastanak s izvođačem radova i finansijerima, na kom je dogovoreno da gradnja stanova mora da se završi za 280 dana, kako je definisano ugovorom.

– Opština Vrbas je izbegličko pitanje shvatila vrlo ozbiljno. Ne kao problem koji treba rešavati, već kao životnu potrebu naših komšija, naših sugrađana, kojima treba pomoći da dođu do krova nad glavom. Sa 500.000 evra dobijenih od Saveta Evrope, Vrbas će skoro u potpunosti rešiti stambeno pitanje izbeglih lica. Od 2016.godine, do sada smo stambeno i trajno zbrinuli 91 porodicu, odnosno preko 300 naših sugrađana. I zato nije slučajno što opština Vrbas slovi za regionalnog lidera u ovoj oblasti – rekao je povodom dogovora o početku gradnje stanova za izbeglice Predrag Rojević, predsednik opštine Vrbas.

Nakon šest meseci stanovanja uz zakup, izbeglice će stanove moći da otkupe po 50 odsto nižoj ceni od tržišne. Danijela Ilić, članica opštinskog veća je istaklada projekat izgradnje novih 14 stanova ima brojne benefite.

– Svakako, najveća dobit je to što ćemo omogućiti da 14 porodica nakon više od dve decenije dobije svoj krov nad glavom. Velika dodatna korist je to što će opština kroz prodaju stanova obezbediti dodatna značajna sredstva za unapređenje socijalne zaštite i urbanistički ćemo urediti i ulepšati jedan deo grada, Vinograde – kaže Danijela Ilić.

Opština Vrbas je kao pomoć izbeglicama, 17. februara raspisala Javni poziv za dodelu četiri seoske kuće, vredne 44.000 evra. Sredstva su takođe donacija Banke za razvoj Saveta Evrope, a konkurs je otvoren do 2. aprila. Javni poziv i prijavni obrasci se mogu preuzeti sa zvaničnog sajta opštine kao i na šalteru broj 5 Opštinske Uprave.

Regionalni stambeni program je zajednički višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske koji ima za cilj da trajno stambeno zbrine najugroženije izbegličke porodice iz ove četiri zemlje. Regionalni stambeni program sprovodi se uz podršku OEBS-a, UNHCR-a i Banke za razvoj Saveta Evrope, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je i najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Norveške, Švajcarske, Italije, Danske, Turske, Luksemburga, Španije, Кipra, Češke, Mađarske, Rumunije i Slovačke.

 
Podeli vest: