Vrbas ove godine izdvaja 1,5 milijardi dinara za infratsrukturu

Više od 1,5 milijardi dinara iz budžeta za 2021. godine opština Vrbas će uložiti u 20 investicionih projekata u gradu i naseljenim mestima, a najviše novca ulaže se u izgradnju vodovoda i kanalizacije, navodi se u saopštenju opštine Vrbas.

Vrbas očekuju najveća ulaganja u komunalnu infrastrukutu u poslednjih 30 godina, a jedan od najvećih projekata jeste izgradnja vodovoda od Kucure do Zmajeva i Ravnog Sela u šta će se investirati više od 232 miliona dinara.

Veliki broj projekata realizuje se u saradnji s Pokrajinskom vladom i Kancelarijom za javna ulaganja čijim sredstvima će biti rekonstruisana i vodovodna mreža prema Starom Vrbasu i u delovima ulica Save Kovačevića, Oktobarske, Klare Feješ Mire i Kulski put. Reč je o investiciji vrednoj blizu 203 miliona dinara.

„Najviše novca biće uloženo u rešavanje višedecenijskog problema – izgradnju kanalizacije, za šta je planirano preko 280 miliona dinara. Za povezivanje cevovoda Vrbas – Kucura i crpnih stanica „Kucura 1“, „Kucura 2“ i „Vrbas 1“ izdvajiće se više od 216 miliona dinara, a izgradnja kanalizacione mreže između Kucure i Savinog Sela i crpne stanice „Savino Selo 1“ koštaće skoro 70 miliona dinara“, ističe se u saopštenju predsednika opštine Predraga Rojevića.

Planirano je povećano ulaganje u projekte iz sfere kulture i obrazovanja, pa će se tako za izgradnju Doma kulture u Ravnom Selu izdvojiti 216 miliona dinara, a obnova osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“ u Zmajevu koštaće 70.600.000 dinara. Druga najstarija srpska gimnazija «Žarko Zrenjanin» koji nije obnavljana decenijama biće u potpunosti rekonstruisana i modernizovana.

Preko 317 miliona dinara opština ulaže u izgradnju ulica, uređenje kupališta Šlajz u Vrbasu, adaptaciju Opšte bolnice u Vrbasu, sanaciju i izgradnju domova za stare i domova kulture, kao i rekonstrukciju gradskog stadiona.

„Izdvojio bih izgradnju Doma za stare u Kucuri i završetak izgradnje gradskog pozorišta. Vrbas nije palanka. Vrbas nije periferija. Vrbas je važan industrijski, kulturni i obrazovni centar s blizu 46 hiljada stanovnika. Građani Vrbasa, Ravnog Sela, Savinog Sela, Zmajeva, Kucure, Bačkog Dobrog Polja zaslužuju da u svom gradu imaju kulturne sadržaje po meri savremenog društva i savremenog čoveka, i da ne moraju da idu do Novog Sada, ili čak Beograda da pogledaju pozoršnu predstavu“, ističe predsednik opštine u saopštenju.

Budžet opštine za 2021. godinu, iznosi 1.649.151.430 dinara, i veći je za 6,25 odsto, odnosno 100,9 miliona dinara, u odnosu na 2020. godinu. Rojević ističe da je opština uspela da vrati dobar deo nasleđenih dugova i da se, uprkos pandemiji korona virusa koja je paralisala ceo svet, nije zadužila ni jedan, jedini dinar.

Izvor: RTV (Aleksandra Dejanović)

 
Podeli vest: