Vrbas dobio prvu monografiju o likovnom stvaralaštvu

U Gradskom muzeju Кulturnog centra Vrbasa u utorak je javnosti predstavljena monografija „Likovno stvaralaštvo Vrbasa od 1900. do 2017. godine“. Na 153 strane reprezentativnog izdanja, od čega su 23 strane tekst o razvoju „likovnog stvaralaštva u Vrbasu, sa kritičkom analizom i vrednovanjem umetničkog učinka 94 autora za period 1900 – 2017. godina“, nalaze se „143 lične i dokumentarne fotografije, dva albuma-galerije u kojima je predstavljeno 221 delo u fotografiji visoke rezolucije i uneto 1.200 ličnih i kataloških podataka“. Autor prve monografije ove vrste u Vrbasu je Ljubisav M. Srdanović, vajar, dok su koautori teksta koji otvara monografiju Miloš Arsić i Mile Ignjatović, istoričari umetnosti. Recenziju je napisao pesnik Miroslav Aleksić.

„Čudo je kako je jedna provincijska kultura na početku prošlog veka iznedrila jednog Jožefa Pehana koji je zapalio likovnu scenu ove sredine. Njamu se pridružio sin Bela, a u godinama koje slede na scenu stupa i vajar Eugen Кočiš iz Кucure, koji se školovao na Akademiji u Zagrebu, u klasi Antuna Augustinčića. Tako već početak likovnog stvaranja u ovom gradu čine tri velika imena. Strast za likovnom umetnošću nastavila je da se razbuktava i niz velikih i uspešnih umetnika počeo je da se produžava; Šoć, Dedeić, Šljukić, Bogdan Bulajić, sve do danas svetski poznate Jelene Bulajić. Nije mi žao ni jednog jedinog minuta utrošenog u izradu monografije, verujem da sam napravio dobre polazne osnove za još ozbiljniju knjigu i studiju, i svi parametri za još obimnije delo nalaze se u ovoj monografiji. U fusnotama teksta Miloša Arsića i Mileta Ignjatovića nalazi se 48 polazišta, od kojih svako ima pet, šest ili ček deset uputa i izvorišta na osnovu kojih se može graditi nova knjiga“, rekao je prilikom promocije autor Ljubisav M. Srdanović, i zahvalio pojedincima i institucijama, posebno opštini Vrbas i Кulturnom centru Vrbasa, na podršci pri izradi monografije.

Opredeljenost da nastavi sa podrškom kulturnim stvaraocima, pokretima, društvima i manifestacijama, potvrdio je I predrag Rojević, predsedik opštine Vrbas.

„Vrbas kao grad koji nosi epitet grada kulture iz godine u godinu to potvrđuje. Izrada i promocija ove monografije ima veliki značaj za Vrbas i uvek ćemo podržati ovakve projekte od važnosti za sve građane. Кultura ima poseban akcenat u našim razvojnim planovima i zato smo za ovu godinu predvideli velika ulaganja u ovu oblast – početak izgradnje Doma kulture u Ravnom Selu, završetak radova na izgradnji pozorišta u Vrbasu, kao i pripremi i realizaciji projekat izgradnje Doma kulture u Zmajevu, što će stvoriti nove bolje uslove za bavljenje kulturnom“, rekao je Rojević.

Na važnost prve monografije ove vrste za Vrbas i kulturni život u gradu, ukazao je pesnik Miroslav Aleksić.

„Ovo su važni trenuci u istoriji kulture jednog grada, trenuci kada se od zaborava otima ono što bi bez ovakvih knjiga ostalo negde pogubljeno i zaboravljeno. Trudom priređivača Ljubisava M. Srdanovića i koautora Miloša Arsića i Mileta Ignjatovića, i drugih saradnika na izradi, dobili smo na lep način sistematizovane podatke o likovnom životu u Vrbasu u periodu od 1900. do 2017. godine. Meni koji sam godinama pratio likovna zbivanja u Vrbasu i znam ponešto iz istorije ovog grada, zadovoljstvo je sve to videti na jednom mestu i setiti se nekih ljudi i njihovog doprinosa likovnom životu u gradu“, rekao je Aleksić.

Povodom objavljivanja monografije „Likovno stvaralaštvo Vrbasa od 1900. do 2017. godine“, u Likovnoj galeriji Кulturnog centra Vrbasa otvorena je retrospektivna izložba „Olimp u ravnici“. Postavka koju čini 30 dela isto toliko umetnika, „prikazuje samo segment ogromnog stvaralačkog potencijala i opusa našeg grada“.

„Ova postavka je dokaz da od prvih umetničkih dometa Jožefa Pehana, možda i našeg rodonačelnika, preko nastanka ULUV-a 1970. godine i naglog razvoja Vrbasa kao privrednog i kulturnog srca Bačke, ni danas ne jenjava ta iskra koja neprekidno stvara. Bez umora, bez demotivisanosti, prosto, Vrbas je kao jedna arterija umetnosti u kojoj i dalje protiče boja, mastilo, glina, olovke, razređivači… Unatoč raznim promenama u društvu na koje su i vekovi, godine, meseci i dani navikli, umetnost dokazuje svoje trajanje i bezgraničnu svetlu ekspanziju, jednom rečju sjaj. Ne prođe dan a da umetnost ne privuče u Likovnu galeriju barem jednog posmatrača, i tu vidim budućnost, i umirenje, da će umetnost trajati… i baz nas jednog dana… i to je njena najveća lepota“, zapisala je o izložbi dr Silvia Jelačić, galeristkinja. Jelačić je zahvalila Srdanoviću na izdvojenom vremenu i energiji, „neophodnim da bi se prikupili podaci o likovnim delatnicima koji su i na najmanji način dali doprinos kulturi Vrbasa“. Čast da otvori izložbu pripala je autoru prve monografije o likovnim stvaraocima Vrbasa u prethodnih 117 godina – Ljubisavu M. Srdanoviću.

 
Podeli vest: