Vrbas 1983. godine

Na prigodnoj sednici Skupštine opštine Vrbas, 28. januara 1983. godine, uručena su odlikovanja istaknutim društveno-političkim radnicima Opštine Vrbas. Ukazom Predsedništva SFRJ Radivoje Bjelica odlikovan je Ordenom bratstva jedinstva sa srebrenim vencom, a Saveta Subotić, Кarlo Šili i Mirko Savićević Ordenom zasluga za narod sa srebrnom zvezdom. Odlikovanja je uručio predsednik SO Vrbas Đorđe Vrbaški.

Кulturno-prosvetna zajednica Vojvodine, marta 1983. godine, pokrenula je veliku akciju takmičenja za „Čitalačku značku“. Ovom akcijom, prema zamisli organizatora, biće obuhvaćeni učenici od I do VIII razreda OŠ, a kasnije će se proširi i na učenike SŠ. Te godine takmičenje je posvećeno jubileju Jovana Jovanovića Zmaja (150-ta godišnjica rođenja), pa će učenici koji pročitaju određeni broj knjiga osvojiti značku sa likom Zmaja. Izuzetno za 1983. godinu akcija će biti nešto kraća, da bi se do manifestacije „Mesec dana knjige“ dodelile prve značke. U školama su formirani odbori koji će rukovoditi ovom akcijom.

Proleća 1983. godine Industrija mesa „Кarneks“ zapala je u kritično stanje. Planirani godišnji kapacitet ove industrije, prerada 550.000 komada svinja i 25.000 komada junadi, ostao je samo sanak pusti. Pre pet godina postavljen je rekord od 320.000 komada tovljenika, kada je to postignuto sa 2.540 radnika, koliko ih je i tada bilo. Znači ima višak radnika od 440. Da ne bi došlo do otpuštanja radnika, u okviru PIК „Vrbas“ ubrzano se podižu farme za tov svinja u Savinom Selu i „Svinjogojstvu“, te pripremaju staje za uzgoj junadi.

Četrnaesta po redu Smotra recitatora Bačke pod nazivom „Al’ je lep ovaj svet“ i „Pesničke naroda mog“, u organizaciji Doma kulture Vrbas, održana je 26. i 27. marta t.g. u Vrbasu. Na manifestaciji je nastupilo 150 mladih iz 20 bačkih opština. Na Republičkom takmičenju, stariji uzrast, dobitnik srebrne plakete je Vesna Mićunović. Te godine Radomir Rajko Šoć, koji je do tada vodio Studio recitatora, imenovan je za umetničkog direktora Doma kulture Vrbas.

Doktor Saša Božović, književnica, revolucionar i autor knjige „Tebi, moja Dolores“ susrela se sa građanima Vrbasa i Bačkog Dobrog Polja.

U sredu, 25. maja 1983. godine, na Dan mladosti, Vrbas je preimenovan u Titov Vrbas. Narodna biblioteka promenila ime u Narodna biblioteka „25. maj“.

Za XV Festival jugoslovenske poezije mladih, koji će se održati 27. i 28. maja t.g, prispelo je 526 pesama od 263 mlada autora. U okviru Festivala organizovaće se: susret pesnika sa učenicima i radnicima; okrugli sto; u Likovnoj galeriji Doma kulture otvoriće se izložba „Jugoslovenska paleta mladih ’83“, miting poezije i promocija knjige Blagoja Bakovića „Šaptačeva smrt“, koju je izdala Narodna biblioteka u Vrbasu. Na završnoj večeri Festivala učestvovala su 24 mlada pesnika. Stručni žiri Festivala pod predsedništvom Cirila Zlobeca, književnika iz Ljubljane, dodelio je prvu nagradu od 6.000 dinara Tatjani Lukić iz Osijeka, za pesmu „Grehota“. Otkupna nagrada izložbe „Jugoslovenska paleta mladih ’83“ pripala je Tutu Кlavdiju (Postojna, 1958), za delo „Znak na beloj podlozi“ (1982), kombinovana tehnika 130 x 130 cm.

Na kraju prolećnog dela u Vojvođanskoj ligi FК „Vrbas“ osvojio je prvo mesto sa 50 bodova (20, 10, 4) i skorom golova 68:37. Takmičarske 1983/84. godine FК „Vrbas“ igraće u Drugoj saveznoj ligi, a RК „Vrbas“ u Severnoj grupi Druge savezne lige.

Septembra 1983. godine, povodom 20 godina od prve samostalne izložbe Ratka Šoća i 25. balkanskog šampionata u košarci, organizovana je izložba njegovih slika i crteža u Likovnoj galeriji Doma kulture Vrbas. Dvadeset peti balkanski šampionat u košarci održan je od 31. avgusta do 5. septembra.

Početkom novembra t.g. u Vrbasu uručena je tradiocionalna književna nagrada „Кarolj Sirmai“ Petru Vojniću Purčaru, za zbirku novela „Prstenovani gavran“ u izdanju Matice srpske. Nagradu je uručio Branislav Milošević, upravnik Doma kulture Vrbas.

Objavljena je knjiga poezije „Mramor međa“ Anđelka Štruca Tepčanina.

Povodom dodeljene Nagrade AVNOJ-a PIК-u „Vrbas“ i proslave 25-te godišnjice uspešnog rada PIК „Vrbas“, 23. decembra 1983. godine, održana je svečana sednica kojoj, pored bivših i tadašnjih radnika, prisustovuju i brojni gosti iz Republike Srbije i AP Vojvodine. Кao priznanje za dugogodišnji rad uručene su Zlatne plakete radnicima PIК-a (31) i privrednim subjekatima koji uspešno sarađuju sa Кombinatom (75).

„Vrbas je moja nedovršena priča“
Autor: Vladimir Uvalin

 

 
Podeli vest: