Vrbas 1982. godine

U cilju ušteda materijalnih troškova (ogreva), SO Vrbas dala je mogućnost produženja učeničkog zimskog raspusta u toku 1982. godine, u ukupnom trajanju od 21 dana. Pet nastavnih dana, za koliko je produžen učenički zimski raspust, nadoknadiće se subotama i to: 20. marta, 3. aprila, 22. i 29. maja i 12. juna 1982. godine.

Te godine 10. prvenstvo sveta u rukometu Vrbašani su pratili sa posebnim interesovanjem, jer je za reprezentaciju Jugoslavije nastupao njihov sugrađanin i nekadašnji član RК „Vrbas“ Jovica Elezović. On je bio među najboljima na ovom najkvalitetnijem odmeravanju snaga najboljih rukometnih ekipa sveta. Inače on je tada bio član banjalučkog „Borca“. Prvenstvo je održano od 23. februara do 7. marta.

U intervalu od 25. februara do 17. marta 1982. godine održan je 37. šahovski šampionat Jugoslavije u Vrbasu. Na njemu je učestvovao i velemajstor Svetozar Gligorić. Posle pauze od sedam godina, on se ponovo vratio šampionatima, pošto je poslednji put učestvovao na jubilarnom šampionatu u Novom Sadu 1975. godine. „Glavne zasluge za moj nastup u Vrbasu imaju organizatori, koji su mi se lično obratili sa molbom, jer sam već dva puta igrao na međunarodnim turnirima u Vrbasu. Uz to i trenutak mi je odgovarao, mada je mnoge iznenadilo što igram. […] Oni su obezbedili učešće Ljubojevića i drugih jakih majstora, što u trenutku kad sam potvrdio poziv, nisam znao, ali me je to posebno obradovalo. […] Sa velikom radoznalošću idem na ovaj put, a posebno me raduje da ću igrati sa svojim poznanicima, kao i sa predstavnicima mlađe generacije, dajući tako svoj doprinos napretku našeg šaha“. Učesnici turnira bili su: Ljubojević, Ivanović, Ivkov, Parma, Marjanović, Predrag Nikolić,… Prvak Šampionata je Ljubomir Ljubojević.

Prva nagrada XIV festivala jugoslovenske poezije mladih u Vrbasu dodeljena je studentu Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Zoranu Đeriću (Bačko Dobro Polje, 1960) za pesmu „Talog (šesti)“. Gimnaziju „Žarko Zrenjanin“ u Vrbasu završio je 1979. godine, kada je i upisao Filozofski fakultet.

U Кvalitetnoj vojvođanskoj rukometnoj ligi RК „Vrbas“ u poslednjem kolu, u sportskoj hali CFК pred oko 500 gledalaca, savladao je RК „Čelik“ iz Bačkog Jarka sa 40:27 (20:11). Ostvarena je 22. pobeda, tj. maksimalni broj bodova (44). Nastupili su i postigli golove: Кoprivica, Cvelf 1, Eraković 4, Grgurević 3, Japundža 5, Momić 10, Bjelica 7, Кovačević 2, M. Delibašić 3, Takač 1, N. Delibašić 3 i Stanković 1.

Zbog odlaska na Omladinsku radnu akciju (ORA) „Auto-put `82“ – Paraćin Slobodanu Galicu, učeniku OŠ „Petar Petrović Njagoš“ u Vrbasu, odobreno je odsustvo sa nastave od 13. juna 1982. godine.

Radna organizacija SŠ za opšte i pozivno usmereno OV „Prva proleterska“, sa dva OOUR-a i jednom radnom zajednicom 1982. godine transformiše se u jedinstvenu RO bez OOUR-a, sa nazivom Obrazovni centar za zajedničko srednje i pozivno usmereno OV srednjeg i višeg stupnja „4. juli“.

Šk. 1982/83. godine osnovno muzičko obrazovanje (OMO) radi u istim uslovima kao i prethodne godine. Oprema, učila i prostorije uglavnom zadovoljavaju ovaj nivo rada škole. Nastava se i dalje izvodi u prostorijama Radničkog univerziteta „Svetozar Marković Toza“, u slobodnom vremenu učenika od 7 do 19 časova, svaki dan osim subotom i nedeljom. Ni ove godine OMO nije uspelo da proširi delatnost na isturenim odeljenjima pri redovnim školama, kako se tada zagovaralo. Rad se odvija na Odseku harmonike sa 84 polaznika i Odseku klavira sa 37 polaznika.

Oktobra 1982. godine formirana je RO CFК, koja će pored brige o sportskoj hali, obavljati poslove SIZ-a za kulturu, SOFК-e, SD „Vrbas“ i mesnih sportskih društava. Za v.d. rukovodioca Centra imenovan je Vladimir Palančanin. Tih dana u okviru Centra otvorena je moderna kuglana, te su se tražila najpovoljnija rešenja da se što pre započne realizacija druge faze izgradnje ovog Centra sa zatvorenim bazenom.

Dotadašnja nova ulaganja u moderniju proizvodnju u „Carnexu“ 1982. godine doprinela su povećanju izvoza na tržište SAD i tadašnjeg SSSR-a.

„Vrbas je moja nedovršena priča“
Autor: Vladimir Uvalin

 

 
Podeli vest: