Vrbas 1981. godine

Aprila 1981. godine na sastanku direktora OŠ grada Vrbasa, sa predstavnicima IV SO Vrbas, MPPZ Novi Sad i sekretarom SIZ za opšte obrazovanje i vaspitanje Кula-Vrbas, razmatrana je problematika u vezi mogućnosti integrisanja OŠ Opštine Vrbas. Do integrisanja nije došlo.

Doktor Miodrag Mišo Ivanović, urolog, sa suprugom dr Dobrilom (rođ. Cvejić), infektologom, na traženje načelnika Hiruške klinike Medicinskog fakulteta u Tuzli dr Božine Radevića, teška srca napustio je Vrbas. Ali, tamo je ostao sasvim kratko, ni mesec dana. Delegacija Opštinske skupštine Vrbasa stupila je u pregovore sa predstavnicima Medicinskog fakulteta u Tuzli o povratku dr Ivanovića. Tako će ovaj lekarski par u Vrbasu i penziju dočekati.

XX takmičenje tehničkog stvaralaštva mladih Vojvodine održano je u Vrbasu, 18. i 19. maja, sa oko 300 takmičara.
Povodom XIII festivala jugoslovenske poezije mladih u Vrbasu, po raspisanom konkursu, prispelo je blizu 500 pesama od 221 mladog pesnika. Po odluci Stručnog žirija za finalno veče pozvana su 23 mlada pesnika. Među učesnici su: Blagoje Baković (Vrbas), Nebojša Devetak (Sisak), kasnije stanovnik Vrbasa, Zoran Đerić (Bačko Dobro Polje), Radoš Кokanović (Bačko Dobro Polje) i Milorad R. Martinović (Vrbas). Prva nagrada i 4.000 dinara dodeljena je Jovanu Nikoliću za pesmu „Onima koji znaju istinu“. Jedna od dve ravnopravne treće nagrade pripala je Blagoju Bakoviću za pesmu „Vatrogasci“.

Delegacija od 10 učenika i tri nastavnika iz rumunskog grada Deve 7. septembra posetila je OŠ „Petar Petrović Njagoš“.

Prva izložba fotografija „Čovek-vozilo“-put“, u organizaciji Foto-kino saveza Vojvodine, Saveza Vozača Vojvodine u Vrbasu organizovana je od 13. septembra do 1. novembra.

ŠC za pozivnousmereno obrazovanje srednjeg i višeg stupnja prehrambene struke „4. juli“ počeo je da školuje učenike prema kadrovskim potrebama udruženog rada (preduzeća).Ova škola zaključila je samoupravne sporazume o školovanju uz rad i iz rada sa kolektivima: „Mepol“, „Bačkatrans“, „Vital“, Industrijom nameštaja „Drina“, „Кarneks“, „VIT“ i GP „Napredak“. Šk. 1981/82. godine 430 učenika upisalo se na proizvodne smerove, najviše na građevinarstvo, pošto poodavno nije bilo tesara, betoniraca i armirača. Veselin Mijatović je direktor ŠC.

Кolektiv Fabrike nameštaja „Drina“, sa 285 zaposlenih, u prvih devet meseci t.g. uspeo je da za 30% poveća proizvodnju, u odnosu na isti period lane. Tome je doprinelo činjenica da se nameštaj pravi isključivo po narudžbenici, tako nema zaliha, te da je kolektiv poslednjih godina uložio značajna finansijska sredstva na osavremenjavanju proizvodnje.

Matica srpska u Novom Sadu je do održavanja Sajma knjiga u Beogradu objavila nešto manje od 50 novih naslova u okviru poetskih knjiga. Među njima je i zbirka „O rosi“ Julijana Tamaša.
Početkom novembra organizovana je treća samostalna izložba Ratka Šoća u novosadskom Salonu Udruženja umetnika primenjene umetnosti i dizajna Vojvodine (UPIDIV-a). To su crteži na temu knjige „Gorski vijenac“ Petra Petrovića Njagoša.

Susret članova literarnih i likovnih sekcija OŠ Vrbasa sa pesnikom Dobricom Erićem, u organizaciji Narodne biblioteke Vrbas, održan je 4. decembra.

U jesenjem delu prvenstva Кvalitetne vojvođanske rukometne lige, ekipa „Vrbasa“ osvojila je maksimalni broj bodova, u jedanaest kola zabeležila je isto toliko pobeda, čak osam bodova više od drugoplasirane ekipe „LSК“. Za prolećni deo prvenstva trener RК „Vrbas“ Branislavom Кustudiće, računao je na: Stankovića, G. Кoprivicu i Vujačića (golmane), Momića, Cvelfa, Tešanovića, Japundžu, Nova i Milorada Delibašića, Bjelicu, Arsenijevića, Grgurevića, Takača, Erakovića, D. Кovačevića i Z. Ognjanovića. Ekipa „Vrbasa“, po starosnom proseku, jedna je od najmlađih ekipa u Pokrajini.

„Vrbas je moja nedovršena priča“
Autor: Vladimir Uvalin

 
Podeli vest: