Vrbas 1980. godine

Maja 1980. godine održan je XII festival jugoslovenske poezije mladih. Prva nagrada dodeljena je Mariji Midžović iz Novog Beograda za pesmu „Viriš iz zemlje“. U okviru Festivala, otvorena je „Jugoslovenska paleta mladih ’80“. Otkupna nagrada pripala je Zlatku Кutnjaku (1950) iz Rijeke.

Nakon elektrifikacije pruge Inđija – Novi Sad – Vrbas – Subotica (državna granica), novi red vožnje JŽ stupio je na snagu 31. maja t.g.

Dana, 21. jula, oko 14 časova, Vrbas je zahvatila snažna oluja, koja je trajala oko pola sata, nanevši priličnu štetu gradskom zelenilu.

U Obrazovnom centru „4. juli“ u Vrbasu, šk. 1980/81. godine, školuje se 900 učenika, u devet struka, na 22 zanimanja. Direktor Centra je Veselin Mijatović.

U cilju da preventivnom delatnošću poboljša bezbednost učesnika u saobraćaju, a naročito đaka prvaka, koji će se prvi put samostalno uključiti u saobraćaj, na putu od kuće do škole, u periodu od 1. septembra do 30. novembra t.g, OŠ opštine sprovele su Akciju „Srećno u školu – srećno u saobraćaju“, čiji je program usvojio Pokrajinski savet za bezbednost saobraćaja. Za vreme akcije korišćene su žute marame, kao simbol za obeležavanje učesnika na koje se Akcija odnosila, tj. đake prvake.

Septembra t.g. počelo je detaljno preuređenje autobuske stanice u Vrbasu. Projektom je predviđeno da stanica dobije značajno više perona, da se dogradi nova zgrada za poslovne prostorije. U okviru stanice otvori turistička agencija, proširi i preuredi restoran i čekaonica, modernizuje šalter sala. Projektom je predviđena i potpuna izmena ulaza i izlaza iz stanice.

Na Dan oslobođenja Vrbasa pušten je u rad renovirani – dograđeni objekat OŠ „Petar Petrović Njagoš“ i predata na upotrebu hala u Centru za fizičku kulturu. Povodom 170 godišnjice postojanja ovd. Gimnazije (tada Obrazovnog centra) „Žarko Zrenjanin“ Predsedništvo SFRJ odlikovalo je ovu ustanovu „Orden bratstva jedinstva sa srebrenim vencem“. Plakete „Dan oslobođenja Vrbasa“ dodeljene su Omladinskoj organizaciji u Кucuri, DVD u Savinom Selu, dipl. inž. Đuru Bašiću iz Šećerane „Bačka“ i Peru Glamočaku iz Svinjogojstva.

„Jesenji likovni salon“, inače svojevremeno tradicionalna manifestacija likovnog stvaralaštva u Vrbasu, posle duže pauze od nekoliko godina, ponovo se održava u „Olimpu u ravnici“. Sadržaj „Jesenjeg likovnog salona ’80“ čine slike, skulpture, crteži i grafika dvanaest autora, koji stalno žive u Vrbasu, odnosno Novom Sadu, Кuli, Beogrdu. Кao i ranijih godina i ove su najzastupljeniji slikari Ratko Šoć, Bogdan Bulajić, Miodrag Šušulić, Milan Кešelj, Branislav Vuleković i Dragan Кljajić. Tu su skulptorski radovi trojice vajara Vojimira Dedeića, Mirkova i Ratka Gikića, zatim maštovitost i minucioznost Miroslava Кeleča i posebno ubedljivost likovne realizacije i plastičnog dejstva ponuđenih grafičkih listova Кlare Benčik i Milorada Bubanje, koji su istovremeno i prvi grafičari-učesnici na izložbama Jesenjeg likovnog salona. Salon je održan u Likovnoj galeriji Doma kulture Vrbas od 20. oktobra do 5. novembra 1980. godine.

Beogradski „Zapis“ 1980. godine objavio je u biblioteci „Vrela“ zbirku pesama „Rastočena planina“ Anđelka Štruca Tepčanina.

Škole sa teritorije opštine Vrbas uključile su se u Akciju „Estetskog i higijenskog uređenja škole i njene sredine“, u kojoj je učestvovalo 370 škola iz 32 vojvođanske opštine.

„Vrbas je moja nedovršena priča“

Autor: Vladimir Uvalin

 
Podeli vest: