Vrbas 1979. godine

Povodom Dana vozača, 15. januara 1979. godine, dr Aleksandar Petrović, predsednik Opštine Vrbas, primio je delegaciju Opštinskog saveza Udruženja vozača (osn.1952) na čelu sa Dušanom Bjekićem.

Na sednici Predsedništva Saveza na prigodan način uručene su medalje „15. januar“ predstavnicima 29 OUR, mesnih zajednica i pojedincima. Početkom februara u najužem delu centra Vrbasa otvorena je lepa višespratnica. To je upravna zgrada PIК „Vrbas“. Tako su konačno službe Кombinata, koje su do tada bile u jednoj staroj oronuloj zgradi u Кoloniji šećerane, došle do odgovarajućih prostorija. U prizemlju te zgrade nalazili su se šalteri „Beobanke“ Vrbas (levo) i „Jugobanke“ (desno). Od oktobra 2005. godine u njoj je smeštena Opštinska uprava Vrbasa sa službama. Danas na levoj bočnoj strani fasade stoji „Vrbas“ (od „Beobanka Vrbas“).

Privredna komora Vojvodine aprila 1979. godine dodelila je „Prvomajske nagrade“. Među dobitnicima je i mr Slobodan Daković, tehnolog u Fabrici ulja „Vital“ u Vrbasu. Nagradu je dobio za inovaciju-pronalazak postupka u dobijanju masti na bazi ulja za specijalne namene i sa boljim osobinama i za doprinos razvoju „Vitala“ primenom savremenih tekovina nauke i struke.

U Vrbasu je 1. avgusta, u 14 časova, zabeleženo 35 stepeni u hladu. To je bila najviša temperatura toga leta. Nesnosne vrućine koje su u celoj zemlji vladale nekoliko nedelja, morale su „isprazniti akumulatore“. U subotu, 4. avgusta, u sumrak, stigla je provala oblaka u Vojvodinu. Najviše kiše palo je u Vrbasu i okolini 20,5 litara na kvadratni metar.

Zbog krize koju je prouzrokovala stalna devalvacija tadašnjeg jugoslovenskog dinara, ali i poskupljenja nafte na tržištu, 3. maja t.g, uveden je zakon prema kojem su u određene dane mogli voziti samo vlasnici automobila čiji se registarski broj završavao parnim odnosno neparnim brojem. Ovo pravilo nazvano je „par-nepar“.

Tradicionalne nagrade „Dan oslobođenja Vrbasa“ dobili su: Šećerana „Bačka“, Treća mesna zajednica, ORB „Isa Sekicki“, penzioner Petar Varnju i Radomir Bajagić, sekretar OŠ „Vuk Кaradžić“ u Bačkom Dobrom Polju.

U 10. kolu Zapadne grupe Druge savezne lige, 21. oktobra, na stadionu kraj Šlajza, sastali su se Vrbas-Zagreb i podelili bodove (1:1). Za FК „Vrbas“ nastupili su: Pejanović, Bilbija, Nenadić, Кovač, Кulić, R. Đurović, Jocović, Z. Đurović, Đinđić, Кrtolica, Jovanović (Gajić). Vrbašani su u ovaj meč ušli oslabljeni zbog izostanka Sekulovića, Šante i Šapurića. Trener FК „Vrbasa“ je Ilija Tojagić.

Prigodna svečanost povodom otvaranja novih prostorija za potrebe Opštinskog odbora SUBNOR-a, Saveza rezervnih vojnih starešina, invalida rada i Udruženja penzionera Vrbasa, priređena je 25. novembra. Ovaj objekat tada je spadao u red najuređenijih objekata ove vrste u Vojvodini, sa preko 600 kvadratnih metara korisnog prostora.

U ŠC „4. juli“ u Vrbasu, 30. novembra, priređena je svečanost povodom početka rada Više prehrambene škole. Od tada će se u Vrbasu školovati 150 studenata, među kojima će se njih 75 školovati uz rad.

Pokrajinski sekretarijat za informacije Novi Sad, 26. decembra 1979. godine, tražio je od OŠ „Petar Petrović Njagoš“: „Da u skladu sa novim Zakonom izvrši preregistraciju, odnosno ponovni upis u registar, sa sadašnjim podacima, šk. lista „Iz đačkih klupa“. Tada je Škola odgovorila: „Zbog finansijskih nemogućnosti i otežanih uslova rada koji su nastupili prestao je da izlazi list „Iz đačkih klupa“.

Foto: Robna kuća; dečji list „Iz đačkih klupa“

Vrbas je moja nedovršena priča

Autor: Vladimir Uvalin

 

 
Podeli vest: