Vozila koja neće moći da prođu tehnički pregled u 2021. godini

Oko 100.000 vozila u Srbiji neće moći da prođe tehnički pregled zbog emisije štetnih gasova.

Više od 100.000 vozila neće moći da prođe tehnički pregled i registruje se kada 5. jula 2021. godine prestane tolerancija na nepropisnu količinu izduvnih gasova.

Novi pooštreni pravilnik o tehničkom pregledu vozila stupio je na snagu pre tri godine s tim što je tada data mogućnost i linijama tehničkog pregleda i vlasnicima vozila da se u naredne tri godine prilagode jednoj od najstrožijih mera – kontroli emisije izduvnih gasova.

Kako stvari stoje, retko ko se u Srbiji priprema za ovu kontrolu pa tako, prema poslednjih istraživanjima, i dalje bar 100.000 vozila emituje nepropisnu količinu izduvnih gasova. Ako pravilnik ostane važeći, to znači da vlasnik svakog 20 automobila neće moći od 5. jula 2021. da registruje svog četvorotočkaša ako ne otkloni taj problem.

Prošle godine prodaja polovnih automobila je bila izuzetno dobra. Međutim, u Beogradu i Novom Sadu kupci su počeli da traže Euro 5 automobile, a da izbegavaju Euro 3 vozila, a sve u strahu da neće moći da registruju takav auto 2021.godine.

Stručnjaci tvrde da većina automobila sa motorima Evro 3 neće proći tehnički pregled, ali i ni pojedini motori višeg standarda, u zavisnosti od njihovog stanja. Ako je motor loš, ima preko 300. 000 km, ne može da prođe tehnički, čak i ako mu je PDF čist. Prosto, motor koji nije u fabričkim parametrima, ili blizu fabričkih parametara neće moći da se registruje.

Takođe, još nije razjašnjeno kako će se tretirati stariji automobili sa benzinskim motorima koji imaju ugrađen plin.

Problem tehničkog pregleda polovinom 2021. godine rešavaće se ili vraćanjem katalizatora, retrofitingom vozila odnosno čišćenjem motora kako bi prošao tehnički pregled, što se radi u nekim državama EU.

 
Podeli vest: