Vakcinisani prvi radnici Doma zdravlja u Vrbasu

Prve doze Biontek-Fajzer vakcina za zdravstvene radnike u Vrbasu stigle su danas u Dom zdravlja „Veljko Vlahović“ gde se gotovo polovina zaposlenih prijavila za vakcinaciju.

Pedeset i tri zdravstvena radnika Doma zdravlja u Vrbasu primilo je prvu dozu Fajzer-Biontekove vakcine protiv Kovida 19. Proces od ključnog značaja za dalji tok epidemije u Vrbasu protekao je u najboljem redu.

Miljan Mićunović, strukovni medicinski tehničar Dom zdravlja Vrbas koji je vršio vakcinaciju kaže da je proces pripreme vakcine specifičan.

„Sam rastvor se mora pripremiti sa određenom mililitražom i u aseptičnim uslovima rada. Naravno, pazili smo prilikom transporta i u vožnji da ne dođe do poremećaja u samoj vakcini i danas sa zadovoljstvom možemo da kažemo da počinje vakcinacija protiv Kovida 19 u Domu zdravlja Vrbas,“ kaže Mićunović.

Epidemiološkinja dr Brajana Nikolić kaže da Dom zdravlja ima odličan tim za vakcinisanje koji je formiran prema planu Insituta za javno zdravlje.

„Mi imamo dobro obučen tim koji je imao jedno veliko iskustvo sa prvim davanjem vakcina pred Novu godinu, to je bio 26. decembar, kad se vakcinisalo oko 40 korisnika našeg Gerontološkog centra u Vrbasu. Ovo je taj isti tim. Bili su stvarno na visini zadatka, sve su odrađivali po pravilima, tako da su oni sada ovde i naše kolege su u sigurnim rukama.“

Epidemiološkinja dr Brajana Nikolić dodaje je i da se u vrbaškom Domu zdravlja ukupno prijavilo više od devedeset zdravstvenih radnika i svi koji se odazovu biće vakcinisani u naredna dva dana.

„Ova vakcinacija sa Fajzerovom vakcinom se sprovodi u dve etape. Prva je, na primer, danas, a kroz tri nedelje je druga doza. Posle tri nedelje otprilike stiče se 50 odsto imuniteta i onda tom busterizacijom sa još jednom dozom i naknadnih sedam dana, stiče se taj neki famozni broj koji mi epidemiolozi volimo, a to je preko 95 odsto visine antitela, odnosno preko 95 odsto zaštite od korone.“

Pre samog procesa, merila se temperatura i vršila provera da li je opšte stanje pacijenta odgovarajuće za vakcinaciju, budući da osobe koje se vakcinišu ne smeju imati respiratornu infekciju, akutno stanje bilo kod oboljenja, niti konzumirati lekove za antikoagulaciju i drugo.

Šefica Kovid ambulante vrbaškog Doma zdravlja primarijus dr Gordana Papović Đukić istakla je način na koji vakcina funkcioniše i naglasila da nema razloga da ljudi budu skeptični u vezi sa kvalitetom i efikasnošću vakcine.

„Ovde se radi o apliciranju vakcine koja predstavlja sintetski oblik mesendžer RNK virusa SARS-Cov-2 koji ima takvu funkciju u našem organizmu da kad se aplicira, on deluje na proizvodnju spajk proteina. U onom momentu kad virus uđe u naš organizam, treba taj virus da prepozna, da pokrene naš imunološki sistem i da samim tim odbrana organizma bude dobra, “ kaže doktorka Papović.

Imunizacija opšte populacije očekuje se već za nekoliko nedelja, a građani imaju mogućnost da preko posebnog formulara E-uprave iskažu interesovanje za vakcinisanje, kao i da preferiraju vrstu vakcine protiv Kovida 19.

Izvor: RTV (Aleksandra Dejanović)

 
Podeli vest: