Uručene Oktobarske povelje povodom Dana oslobođenja i Dana Vrbasa

U Vrbasu je polaganjem venaca na spomen-obeležja poginulih boraca i žrtava fašističkog terora u Vrbasu i svečanom akademijom na kojoj su uručene Oktobarske nagrade obeležen 20. oktobar, Dan oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu i Dan opštine Vrbas.

Oktobarskim nagradama nagrađeni su košarkašica Maša Janković koja je zajedno sa reprezentacijom Srbije osvojila zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u košarci, a posthumno je nagrađen Ljubomir Svorcan za doprinos razvoju Vrbasa.

Dobitnicima je nagradu „Dan oslobođenja Vrbasa“, koja se sastoji od plakete, umetničke slike i novčanog iznosa, uručio je predsednik opštine Predrag Rojević.

On je istakao da su 20. oktobra 1944. godine, „naši preci, koji su se hrabro borili, odneli veliku pobedu u Ratu protiv fašizma, a Vrbas zakoračio u svetlu zoru mira i slobode.“

– Naša je dušnost da istinu o strašnom vremenu monstrouznih zločina Hitlerove fašističke horde prenosimo mladim generacijama. Naša je dužnost da pamteći istoriju i poštujući žrtvu onih koji su položili svoje živote za našu slobodu gradimo sigurniju budućnost. Najbolji način da to učinimo jeste da svakog 20. oktobra kada govorimo o užasima rata, mislimo o blagodetima mira – rekao je Rojević, i istakao – Danas kada naš grad slavi 77 godina od oslobođenja u Drugom svetskom ratu, i kada s pijetetom i dužnom pažnjom odajemo počast svakom životu koji je dat za našu slobodu, i kad obeležavamo Dan grada, mi pažljivije i srčanije nego ijednog drugog dana mislimo o svojoj budućnosti. Posvećeni smo hrabrim pojedincima koji danas u miru i slobodi čine dela i podvige vredne poštovanja. Nagrađujemo ih najvišim priznanjem za njihove uspehe i doprinos našoj zajednici. Vrednovanjem njihovih dela mi potvrđujemo da težimo da gradimo jači, prosperitetniji, bogatiji, uređeniji, razvijeniji Vrbas – rekao je Rojević prilikom uručivanja Oktobarskih nagrada.

Svečanoj akademiji prisustvovale su brojne delegacije, predstavnici kabineta predsednika Republike Srbije, ministarstava,stranih ambasada, Skupštine Vojvodine, vojske, bratskih i prijateljskih gradova i opština.

 
Podeli vest: