UMESTO DA SE OČISTI – VELIKI BAČKI KANAL SE ŠIRI SRBIJOM

Kada će prestati ispuštanje otpadnih voda u Veliki bački kanal? Šta se desilo sa projektom čišćenja?

Ovo su pitanja koja se sve češće može čuti u sredinama koje trpe posledice zagađenja koje traje preko 3 decenije i koja će u četvrtak biti javno postavljena na protestu ispred Opštine Vrbas.

Umesto da se ubrzano radi na sanaciji ove ekološke katastrofe, na primeru kanala u Vranovu kod Smedereva i reka u istočnoj i drugim delovima Srbije, vidimo da se stvari kreću u potpuno suprotnom pravcu. Problemi se ne rešavaju, već se umnožavaju.

Za stanovnike koji žive oko Velikog bačkog kanala više nije prihvatljivo da se problem zagađenja VBK gura pod tepih, a odgovorni od istog nastave da okreću glavu.

Ne može se na javnoj raspravi najaviti završetak potrebnih Studija i projektne dokumentacije, a dve godine kasnije da se iste ne pojave na javnoj raspravi i nestanu iz javnosti bez traga i glasa o njihovom statusu!

Ne može se dozvoliti zagađivačima, a u prvom redu fabrici ulja Vital, da svoje otpadne vode nesmetano i bez ikakvog tretmana ispušta u VBK!

Zagađivanje Velikog bačkog kanala se mora zaustaviti odmah!

Oko najzagađenijeg toka Evrope u Vojvodini živi preko 100.000 stanovnika! Negativan uticaj sem Vrbasa koji je najugroženiji, trpe stanovnici Crvenke, Kule, Srbobrana i Bečeja, a opasne materije od industrijske proizvodnje na tom putu završavaju u Tisi koja ga raznosi dalje.

Ne može se više ćutati na sistemsko uništavanje zdravlja građana koji žive uz VBK, niti na potpuni nemar i nerad nadležnih institucija!

Nedopustivo je da od 01.01.2022. godine građani Vrbasa i Kule počinju sa plaćanjem prečišćavanja svojih otpadnih voda, dok industrija nastavlja sa ispuštanjem svojih istim tim građanima pod nos!

Protest “ZAUSTAVIMO ZAGAĐENJE VELIKOG BAČKOG KANALA” je zakazan na dan sednice lokalnog parlamenta u Vrbasu gde ćemo zahtevati od odbornika da konačno započnu borbu za interese onih koji su ih za taj posao izabrali.

Kada država zakaže, pobuna je jedini odgovor!

 

Plan protesta 23.12.2021.

9:30 Okupljanje na platou ispred Skupštine opštine Vrbas i podela pripremljenih pitanja odbornicima SO Vrbas;

16:00 Građanski protest na platou ispred Opštine Vrbas.

Pozivamo građane da se u što većem broju okupimo i iskažemo svoje nezadovoljstvo stanjem životne sredine koje je izazvano zagađenjem Velikog bačkog kanala.

Pozivamo medije da izveste javnost o ekološkoj katastrofi koja traje već više od 3 decenije.“

 

UG “Samo lokalno” Bečej

“Kritična masa – biciklisti Vrbasa” Vrbas

GG “Kritična masa” Kula

“Ekološki ustanak”

GG “Oslobodimo Vrbas” Vrbas

UG “Lokalna alternativa” Vrbas

 
Podeli vest: