U Vrbasu uskoro gradsko grejanje u potpunosti na gas

Energija koja se koristi za grejanje čini oko trećinu ukupnog zagađenja vazduha, a analiza Udruženja toplana pokazuje da je udeo mazuta, koji se smatra izuzetno štetnim, prošle godine bio 10%. U Vrbasu, od ukupno šest kotlovnica, pet koristi mazut, a samo jedna gas. Već u februaru sledeće godine čitavo gradsko grejanje u Vrbasu trebalo bi da bude povezano na gas.

U Vrbasu trenutno traju radovi na gasifikaciji svih pet kotlovnica gradskog grejanja koje su do sada koristile mazut. Ekološki neprihvatljiv i neekonomičan energent uskoro će biti zamenjen gasom, a radovi bi trebalo da budu gotovi do kraja februara. Za Vrbašane koji žive u više od 1000 stanova priključivanje na ekološki najprihvatljivije gorivo je dobra vest.

Foto: RTV

„Ne samo za naš grad, nego za celu našu Srbiju bi to bilo bolje. Toliko je sve zagađeno, pogotovo naš grad Vrbas je zagađen strahovito, od kanala i svega,“ kaže jedna Vrbašanka.

Jedan od stanovnika najvećeg bloka zgrada u centru Vrbasa kaže da je zagađenje koje proizvodi sagorevanje mazuta zaista neizdrživo:

„Sad čujemo da će biti i gas i sigurno da se radujemo tome. Nadamo se da će i cena biti prihvatljiva, da nećemo plaćati mnogo po računu.“

Javno komunalno preduzeće „Standard“ zagreva oko 95 hiljada kvadratnih metara od kojih su najveći deo stambeni objekti. U sistemu centralnog grejanja su i poslovni prostori i javne ustanove, a kako bi se svi zagrevali na gas potrebno je prilagoditi kompletnu infrastrukturu, kaže vršilac dužnosti direktora Javnog komunalnog preduzeća „Standard“ Veljko Kovačević.

„Radovi se rade iz tri faze. Prva faza je postavljanje gasnih generatora kao proizvođač toplote. Druga faza je povezivanje toplovoda iz generatora do naših blokovskih kotlovnica, a treća faza je gasifikacija, odnosno, dovod gasa do samih kotlovnica. Od februara kad počne primena gasa kao medijum zagrevanja praviće se novi tarifni model i samim tim i novi pravilnik o pružanju grejnih usluga,“ kaže Kovačević.

Da li će grejanje na gas biti ekonomičnije za sve stanovnike stambenih jedinica u Vrbasu ostaje da se vidi nakon završetka radova. Ono što je zagarantovano svim Vrbašanima je čistiji vazduh i zdravija životna sredina, budući da prirodni gas sagoreva bez štetnih produkata čađi i pepela i sa minimalnim količinama ugljendioksida.

 
Podeli vest: