U Vrbasu održani prvi „LAGDANI“

U centru Vrbasa u toku je manifestacija „LAGDANI“, koju organizuje Lokalna akciona grupa „Srce Bačke“, u saradnji sa turističkim organizacijama opština Vrbas i Кula. Na Trgu Nikole Pašića postavljeni su štandovi na kojim svoje rukotvorine i razne proizvode nude preduzetnici i proizvođači iz Vrbasa i okolnih mesta, članovi Lokalne akcione grupe „Srce Bačke“, koja je osmišljena u cilju ostvarivanja ruralnog razvoja i unapređenja kvaliteta života lokalnog stanovništva.

Istovremeno, uz prodajnu izložbu održana je konferencija pod nazivom „Lider princip i LAG-ovi“. U prisustvu predstavnika više okolnih opština, članova udruženja i zainteresovanih građana, govorilo se o mogućnostima formiranja partnerstava i značaju ovih aktivnosti za teritorijalni ruralni razvoj lokalnih akcionih grupa.

Govoreći o važnosti svake vrste povezivanja, konferenciju je otvorio Milan Glušac, zamenik predsednika opštine Vrbas. „Svaka nova spona koja povezuje naše susedne opštine, Vrbas i Кulu, ali i dva susedna okruga, dobro je došla za razvoj naših sredina. Imamo iskustvo zajedno realizovanih projekata, zajedno smo formirali preduzeće za upravljanje Centralnim postrojenjem za preradu otpadnih voda, zajedno smo gradili raznu infrastrukturu, trenutno se rekonstruiše i modernizuje glavni put koji nas spaja, a isto nas očekuje sa novim projektima u budućnosti. Tom povezivanju doprinos mogu dati i lokalne akcione grupe koje su spremne da okupljaju privrednike, poljoprivrednike, građane koji nešto stvaraju, sve u cilju poboljšanja životnog standarda stanovnika obe lokalne samouprave“, rekao je Glušac. Uz LAG „Srce Bačke“, koja deluje na teritoriji opština Vrbas i Кula, prisutnima su se predstavile i lokalne akcione grupe „Panonski fijaker“ i „Sunčana ravnica“.

„Prvi ‘LAGDANI’ osmišljeni sa željom da se afirmišu članovi grupe i posetiocima približe aktivnosti i prednosti ovog vrsta udruživanja. Na održanoj konferenciji predstavili smo primere dobre prakse lokalnim samoupravama u kojima još uvek nisu formirane lokalne akcione grupe i šta su benefiti njihovog postojanja i rada“. rekla je Jelena Antić, koordinator LAG „Srce Bačke“ za opštinu Vrbas.

 
Podeli vest: