U energetsku efikasnost domaćinstava, škola i vrtića u Vrbasu uloženo više od 176 miliona dinara

Više od 176 miliona dinara ulaženo je u poboljšanje energetske efikasnosti domaćinstava, škola i vrtića u opštini Vrbas. Obezbeđen je novac za zamenu prozora i vrata na 35 stanova i kuća, u Vrbasu i prigradskim naseljima, kao i četiri vrtića i Osnovnoj školi „Svetozar Miletić“.

Radove na zameni stare, dotrajale stolarije, koja je stvarala energetske gubitke i povećavala troškove građana i lokalne samouprave obišli su predsednik opštine Vrbas Predrag Rojević, amabasor Švajcarske Urs Šmid i ministarka energetike Zorana Mihajlović.

– Umesto 8,6 miliona dinara, računi za toplotnu energiju biće 1,6 miliona. Cilj je da sva domaćinstva dobiju mogućnost da zamene stolariju. To je nacionalni interes kako bismo u narednih nekoliko godina smanjili potrošnju za najmanje 20 do 25 procenata, a računi će biti niži za 30-40 procenata – rekla je ministarka Mihajlović prilikom posete Anki Petrović iz Zmajeva, jednoj od 35 porodica koje su na konkursu dobile novac od Ministarstva i opštine Vrbas za zamenu starih prozora, novom savremenom PVC stolarijom.

Ministarka Mihajlović je podsetila da je za ovu godinu obezbeđeno više od 200 miliona evra i olakšice za nerazvijene opštine, kao i za socijalno ugrožene građane.

Predsednik opštne Vrbas Predrag Rojević kazao je da je izuzetno važno što će građani i lokalna samouprava ostvariti velike uštede i doprineti zaštiti životne sredine manjom potrošnjom energije. Prilikom obilaska radova na vrtiću „Bubica“, Rojević je istakao da je uz podršku švajcarske vlade obezbeđeno 173 miliona dinara, za četiri vrtića i OŠ „Svetozar Miletić, najvećoj školi u Vrbasu.

– Završetkom radova biće obezbeđeni bolji uslovi za 700 đaka i 1.335 dece u vrtićima. Ulaganje od preko 176 miliona dinara u poboljšanje energetske efikasnosti OŠ „Svetozar Miletić“ i četiri vrtića, ali i stambenih objektata predstavlja dokaz našeg jasnog opredeljenja pretvaranja Vrbasa u energetski efikasnu lokalnu samoupravu. A ove godine ćemo u saradnji s Vladom Srbije nastaviti s investicijama u ovoj oblasti – rekao je Rojević.

Ambasador Švajcarske Urs Šmid izjavio je da Švajcarska ima dobru saradnju s Vladom Srbije.

– Zadovoljan sam što smo ovde i što zajedno nastavljamo sa sprovođenjem projekata kojima se unapređuje energetska efikasnost. Vrednost ovog projekta je 1,5 miliona evra. Švajcarska podržava napore Ministarstva da lokalnim samoupravama pomogne u ovoj oblasti – rekao je Šmid.

U Vrbasu je novac za zamenu starih prozora i vrata na kućama i stanovima dobilo 35 porodica, što će im obezbediti bolje grejanje i klimatizaciju i manje račune. Ukupna vrendost projekta je 6,5 miliona dinara, a polovinu novca obezbedili su opština Vrbas i Ministarstvo energetike. A 173 miliona dinara za poboljšanje energetske efikasnosti škola i vrtića obebedila je vlada Švajcarske.

 
Podeli vest: