Svih 378 đaka prvaka u Vrbasu od opštine dobilo besplatne udžbenike

Đaci prvaci u Vrbasu ove godine su po prvi put od opštine dobili besplatne udžbenike. Udžbenici su u saradnji s Ministarstvom obrazovanja obezbeđeni za svih 378 učenika koji su jesenas krenuli u školu. Predsednik opštine Predrag Rojević ističe da će nabavka udžbenika za đake prvake iz opštinskog budžeta postati praksa i u narednim godinama.

– Mi smo iz opštinskog budžeta izdvojili 2.317.414 dinara, a Ministarstvo je obezbedilo nabavku dela udžbenika. Građani Vrbasa čija deca su tek pošla u školu to zaslužuju, jer je to jedan od najvažnijih događaja za svakog roditelja za svaku porodicu. Isto tako, to je događaj od izvanrednog značaja i za nas kao lokalnu samoupravu. Svaka nova generacija učenika predstavlja najizvrsniju i najbolju inivesticiju u budućnost grada – rekao je Rojević.

On ističe da opština iz svog budžeta finansira užine za svu decu u osnovnim školama, a subvencioniše i prevoz učenika. A ove godine je više od 300 miliona dinara u u rekonstrukcije, obnove, energetsku efikasnost vrtića, osnovnih i srednjih škola u svim naseljima na teritoriji opštine.

– Pre nekoliko dana u sklopu projekta unapređenja energetske efikasnosti, počela je rekonstukcija osnovne škole „Svetozar Miletić“, najveća u poslednjih 30 godina. Na celoj zgradi, od oko 6.000 kvadrata biće urađena nova fasada, stavljen nov krov, ugrađena nova stolarija, električne, telekomunikacione instalacije, rekonstruisani plafoni, a pojedine učionice biće u potpunosti rekonstruisane. Očekujemo da radovi budu gotovi za šest meseci, a do tada će svih 700 učenika nastavu pohađati u učionicama srednje škole 4. juli, koja se nalazi preko puta. Uz to, uz podršku pokrajinske vlade, biće izgrađen nov prilaz školi, to obuhvata nove trotoare i nov parking za roditelje i nastavnike. Na taj način bezbednost učenika biće podignuta na najviši nivo. U sklopu projekta biće uređene i zelene površine na prilazu najvećoj osnovnoj školi u Vrbasu, a očekuje nas i rekonstrukcija gimnazije Žarko Zrenjanin, kao i rekonstrukcija škole Branko Radičević u Ravnom Selu – rekao je Rojević.

 
Podeli vest: