Sve se zatvara u ponoć, radiće samo tri vrste objekata

Na predlog medicinskog dela, Krizni štab doneo je odluku da za vikend sve bude zatvoreno, izuzev prehrambenih objekata, apoteka i benzinskih pumpi, saopštio je posle sednice pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ

Takođe, sve manifestacije su ovog vikenda suspendovane.

„Tokom vikenda se neće održavati ništa što je vezano za kulturu“, rekao je Gojkvoić dodajući da će pojedine sportske manifestacije održati, ako otkazivanje ne dozvoljava sistem takmičenja, ali bez publike.

Gojković je rekao i da se sledeće nedelje nastavlja onlajn nastava u srednjim školama, kao i da će na onlajn nastavu preći i stariji razredi osnovnih škola.

Situacija vanredna, poštovanje mera i vakcinacija

Epidemiološka situacija u zemlji je vanredna, jer je već neko vreme prisutno blago povećanje broja zaraženih korona virusom, izjavio je Gojković i apelovao na građane da poštuju mere i da se vakcinišu.

Gojković je rekao da epidemiološki deo Štaba očekuje da broj zaraženih raste u narednom periodu, ali da je dobro da taj rast nije eksponencijalan, što je, uveren je, posledica vakcinacije i poštovanje mera najvećeg broja ljudi.

On je rekao da je do sada skoro 700.000 građana revakcinisano, kao i da je oko 1,85 miliona vakcina upotrebljeno.

Gojković je rekao da se otvaraju novi punktovi, kako bi se omogućilo što većem broju građana da se vakcinišu.

„Uz apel za poštovanje mera, najvažnija stvar je vakcinacija“, rekao je Gojković.

Na pitanje kakav je efekat imalo zatvaranje prethodna dva vikenda, s obzirom da brojke rastu prethodnih dana, Gojković je rekao da su mere sigurno doprinele, da i pored rasta, taj rast ne bude eksponencijalan.

„Verujem da ćemo uz sve što je preporučeno za vikend, i što ćemo učiniti merama kroz sledeću radnu nedelju, uspeti da nemamo povećanje broja novozaraženih u eksponencijalnom nivou“, rekao je Gojković.

On je ukazao da nije bilo nijednog smrtnog ishoda među onima koji su primili drugu dozu vakcine, bez obzira da li je jedan, pet ili dve nedelje od vakcine, ali ipak treba biti oprezan, jer nismo bezbedni sve dok nemamo dovoljnu količinu antitela.

Zato i apeluje na sve građane da se vakcinišu.

Na pitanje zašto je manje vakcinisanih u manjim sredinama, Gojković je rekao da razlog za to nije u manjem broju isporučenih vakcina, kojih svuda ima dovoljno i o tome se vodi računa, već je problem u slabijem transportu i otežaniji prevoz ljudi u manjim mestima.

Na rešenju tog problema se radi, otvaranjem novih punktova, i tako što će se nadležni truditi da što je moguće više medicinskih radnika izađe na teren.

Na pitanje da li kod nas ima novih sojeva virusa, osim britanskog, i da li britanski soj dominantan i krivac za ovo što se sada dešava, Gojković je rekao da je krivac virus, sve moguće njegove mutacije, ali najviše oni koji se ne pridržavaju mera.

„Britanski soj je tu, verovatno i drugi, ali to i nije toliko važno. Moramo da shvatimo da bijemo vremensku bitku, ceo svet. Ako se u najkraćem vremenskom roku najveći deo sveta vakciniše, uz striktne mere, uspećemo da izađemo na kraj sa problemom mutacije“, rekao je Gojković.

Dodao je da nema informaciju da li je otkriven još neki soj virusa u Srbiji, te da se rade ispitivanja.

 
Podeli vest: