Sudar vozova na železničkoj stanici u Novom Vrbasu 1928. godine

Sudar brzog i teretnog voza na železničkoj stanici u Novom Vrbasu, desio se u petak, 27. jula 1928. godine, u kojem su smrtno stradala tri lica: Ilija Horvat, vozovođa brzog voza, Živojin Stefanović i Ivan Bogdanović, kočničari.

Nešto posle šest časova ujutru iz Novog Sada stigao je u Novi Vrbas teretni voz. Isti je zaustavljen na četvrtom koloseku, da sačeka ukrštanje sa ubrzanim putničkim vozom iz pravca Subotice, u šest časova i 31 minut. Stanica Novi Vrbas nije imala „blok sistem“ skretnica. Pošto su svi spoljni signali bili postavljeni na „slobodno“, a nečijom krivicom brzi voz umesto da bude pušten na treći kolosek, usmeren je na četvrti kolosek.

Bezuspešni su bili pokušaji mašinovođe brzog voza da uspori isti… Rad na rasčišćavanju koloseka trajao je skoro ceo dan. Najteže je bilo sa lokomotivama i one su tek kasno uveče odstranjene sa pruge. („Vreme, 29. jul 1928.)…Кao što je „Vreme“, neposredno posle nesreće javilo katrastrofa se desila usled nepažnje Vitomira Stefanovića, dežurnog skretničara. Na pola sata ranije Stefanović je kroz svoju skretnicu pustio nekoliko vozova koji su išli i dolazili iz Sombora, Novog Sada i Starog Bečeja… („Vreme“, 17. maj 1930)
Foto:Železnička stanica u Novom Vrbasu (zeleznice.in.rs.)
Vrbas je moja nedovršena priča
Vladimir Uvalin

 
Podeli vest: