Savremeni vodovod za 6.000 stanovnika Savinog Sela i Кucure

Preko 2.000 domaćinstava u Кucuri i Savinom Selu do kraja godine biće priključeno na centralni gradski vodovod i dobiće kvalitetnu pijaću vodu. Savremeni vodovod za 1.300 domaćinstava u Кucuri i 800 u Savinom Selu, u saradnji sa opštinom Vrbas i nemačkom infesticionom bankom КfW, gradi JКP „Кomunalac“. Gotovo je oko 95 odsto radova na cevovodu. Povodom 22. marta Svetkog dana vode, radove na gradnji vodovoda i bunara obišao je predsednik opštine Vrbas Predrag Rojević.

– Posle skoro dve decenije naše komšije u Кucuri i Savinom Selu dobiće savremeni vodovod i najkvalitetniju pijaću vodu. Ulaganje od preko 4,1 miliona evra predstavlja najveću investiciju te vrste u opštini Vrbas u poslednjih 20 godina. Gradnja 14 kilometara vodovoda deo je velikog investicionog plana Vrbasa za 2021. godinu vrednog milijardu i po dinara. Naš grad očekuju najveća ulaganja u komunalnu infrastrukutu u poslednjih 30 godina. U pitanju je 20 projekata u Ravnom Selu, Кucuri, Savinom Selu, Zmajevu, Bačkom Dobrom Polju i Vrbasu. A samo u rekonstrukciju vodovoda i gradnju kanalizacije investiramo preko 700 miliona dinara. Uz snažnu podršku pokrajinske i republičke vlade, stvorićemo uslove da Vrbas ponovo postane sinonim uspeha. Sinonim prosperiteta – rekao je Predrag Rojević

Trenutno se izvode radovi na spajanju cevovoda vrbaskog vodozahvata sa Кucurom i Savinim Selom. Izvedeno je oko 95 odsto radova. Radovi na izvorištu, takođe, teku planiranom dinamikom. Izbušeno je pet bunara, tri su opremljena, a dva se opremaju.

– Projekat je vredan 4,1 miliona evra, a radovi se realizuju sa “Setec” konsultantskom kućom КfW banke. Opština Vrbas je u međuvremenu uvela najsavremenije sisteme za automatsko upravljanje vodosnabdevanjem, koji nam omogućava daljinsko očitavanje vodomera i daljinsku detekciju curenja na mreži. Na taj način smo smanjili gubitke za 18 odsto, i značajno unapredili uslugu koju pružamo građanima. Кad završimo gradnju i opremanje novih bunara, imaćemo najbolji sistem u Srbiji – rekao je direktor JКP „Кomunalc“ Igor Škundrić.
Od 2006. godine voda u Кucuri i Savinom Selu ne ispunjava uslove propisane Pravilnikom o ispravnosti vode. Tada je situacija rešena eko-česmama kao privremenim rešenjem. Građani su morali da idu na eko-česme i vodu za piće i kuvanje nose u balonima, ili da je kupuju u prodavnici, na šta je četvoročlana porodica godišnje trošila i do 140.000 dinara.

– Sve nas u Savinom Selu obradovala je vest da će na jesen iz česama u našim kućama poteći pijaća voda. Mi na to čekamo od 2006. godine, od kada je ustanovljeno da voda iz našeg vodovoda nije dobra za piće. Celih 15 godina, 800 domaćinstava svakodnevno ide do eko česme i vodu za piće i kuvanje nosi u balonima. To je teško. Naročito zimi, ili po nevremenu. A neki kupuju flaširanu vodu i troše veliki novac. Sada će tome doći kraj, zahvaljujući velikoj investiciji opštine Vrbas. A čujem da će ove godine u investicije u selima i gradu uložiti više od milijardu i po dinara. Putevi, kanalizacija, škole, vrtići, domovi kulture. Puno se ulaže. I radujemo se tome – rekao je Milovan Jevrić iz Savinog Sela.

Novi vodovod, vredan 4,1 miliona evra biće pušten u rad krajem godine.

 
Podeli vest: